Gori na četiri lokacije u Dalmaciji, otkriven uzrok velikog požara na Pelješcu

Foto/video: FaH/Pixsell/Grgo Jelavić/Ive Trojanović/Čitatelji Indexa/Pero Poljanić/Antonio Petrović

JUČER su se cijeli dan stanovnici Pelješca i njihovi gosti borili s katastrofalnim požarom, najgorim na Jadranu ove sezone. Vatra je potjerala stanovnike i njihove goste, a prema sinoć dostupnim informacijama, govorilo se o četiri izgorjele kuće.

>>Ako imate fotografije ili snimke požara, šaljite nam ih na desk@index.hr ili putem Inboxa naše Facebook stranice.

Planulo je oko 8 sati ujutro u naselju Mokalo kod Orebića. Prema izjavama očevidaca, uzrok požara je najvjerojatnije iskrenje koje je nastalo nakon što je silovita bura polomila žice dalekovoda, koje su potom izazvale iskrenje i zapalile vatru.

Cijeli jučerašnji dan i noć trajala je borba, a traje i dalje. Aktivan je i požar kod Metkovića.

Linija obrane od požara kod Orebića proteže se na tri kilometra - od Postupa do sela Glabalovo.

Tijek događaja:

17:42 Od tri požara na području Dubrovačko-neretvanske županije najsloženije stanje je kod naselja Desne u općini  Kuli Norinskoj, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. 

 Požar kod mjesta Vojskog Dola u Konavlima jednim se dijelom širi, a onaj u Orebiću je pod kontrolom, ali stanje je vrlo zahtjevno zbog duge fronte u blizini kuća i hotela.
  Simović je istaknuo kako je riječ o velikim požarima u kojima se "svako malo nešto zapali".
 "Desne su najaktivnije. Stigle su nam dodatne vatrogasne snage i hrvatska vojska s 52 vojnika. Lokacija je u brdu na velikoj visini, a djeluje jedan kanader“, rekao je Simović.

 Istaknuo je kako je požar u Konavlima samo dijelom zaustavljen jer se, ipak, nastavlja širiti. "Uskoro očekujemo dolazak kanadera kako bismo sanirali vrh brda i zaokružili požar. Riječ je o nepristupačnom terenu do kojeg ne možemo vozilima“, rekao je Simović.

 Dodao je kako je požar kod Orebića još aktivan.
 "U Orebiću zasad sve ide kako treba. Kanaderi trenutačno nisu potrebni, a održavamo isti broj vatrogasnih snaga“, izjavio je Simović.    

15:15 Dodatne kopnene snage s 52 pripadnika i sedam motornih vozila upućene su na požarište kod Metkovića. 

"Stanje na požarištu Kula Norinska je složenije od požara na području Orebića, ali svi zajedno ulažemo ogromne napore da se požari u cijelosti stave pod kontrolu i to nam je ključna zadaća na koju smo usredotočeni", rekao je ministar Krstičević nakon sastanka županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije u Kuli Norinskoj

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simonović posjetili su danas, 26. rujna 2018., dvojicu vatrogasaca iz DVD-a Metković koji su jučer lakše ozlijeđeni prilikom prevrtanja vatrogasne cisterne tijekom gašenja požara kod Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Tom prigodom ministar Krstičević je obišao i požarište kod Metkovića te je prisustvovao sastanku županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije u Kuli Norinskoj, gdje su dogovoreni daljnji koraci svih sudionika sustava domovinske sigurnosti u gašenju požara.

"Zahvaljujući Sustavu domovinske sigurnosti, situacija u vezi s požarima ove je godine puno bolja nego prošle godine. Na sastanku smo razgovarali o sustavu naučenih lekcija, poboljšanju organizacije upravljanja požarima i poboljšanju strategije gašenja požara", rekao je ministar Krstičević.

Ministar je tom prigodom objasnio kako je stanje na požarištu u Kuli Norinskoj kod Metkovića iznimno složeno: “Stanje na požarištu Kula Norinska je složenije od požara na području Orebića, ali svi zajedno ulažemo ogromne napore da se požari u cijelosti stave pod kontrolu i to nam je ključna zadaća na koju smo usredotočeni.“

Dodatne kopnene snage s 52 pripadnika i sedam motornih vozila upućene su na požarište kod Metkovića, gdje su angažirana i dva Canadaira CL-415.

Na požarištu u Orebiću na Pelješcu angažirani su jedan Canadair i 102 pripadnika kopnenih snaga koji od jutros pomažu u gašenju požara. 

15:05 "U odnosu na požar koji je jučer oko 8 sati buknuo u mjestu Mokalo na Pelješcu, obavljenim očevidom na mjestu požara utvrđen je tehnički uzrok požara, dok se na požarištima u Metkoviću i Konavlima još uvijek ne može pristupiti očevidu zbog požara koji su još uvijek aktivni", priopćili su danas iz PU dubrovačko-neretvanske. Požar, dakle, nije podmetnut.

13:45 Dva kanadera i dva Airtractora u srijedu sudjeluju u gašenju požara u Zadarskoj županiji te dva požara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje jedan kanader i dalje gasi vatru na požarištu Kula Norinska kod Metkovića, a drugi na području Čilipa.

Na Pelješcu je kanader u srijedu ujutro izbacio oko 50 tona vode, a trenutno su ondje samo kopnene snage, i to 102 pripadnika protupožarnih snaga Hrvatske kopnene vojske.

U međuvremenu, u Zadarskoj županiji je izbio požar na prostoru Posedarje-Islam Grčki, gdje su upućena dva Airtractora AT-802.

12:40 "Stanje na požaru kod Orebića sinoć nije bilo zadovoljavajuće, međutim u toku noći s utorka na srijedu ljudi su bili na trenu i gasili požar i sad po svim izvješćima stanje tog požara zadovoljavajuće", rekao je Krstičević novinarima u srijedu prijepodne u Orebiću nakon sastanka Kriznog stožera.

Požar kod Orebića gase 300 vatrogasaca i oko 100 vojnika te kanaderi.

"Vjerujem da ćemo požar na području Orebića danas u cijelosti staviti pod kontrolu i to nam je ključna zadaća na koju smo usredotočeni", kazao je Krstičević.

Po njegovim riječima, sve odluke u vezi požara na području Orebića u utorak su bile racionalne, pa tako i ona o evakuaciji te je učinjeno sve da nitko ne nastrada. Izrazio je žaljenje što su u utorak u tom požaru izgorjele četiri kuće te stradali maslinici i vinogradi te rekao da će se razmotriti može li što država učiniti da se pomogne onima kojima je stradalo imanje u požaru.

Krstičević je posjetio i područje na kojem su izgorjele četiri kuće, a najavio je da će tijekom dana posjetiti i požarište na području Kule Norinske kod Metkovića.

"Stanje požara Kula Norinska je malo složenije od požara na području Orebića, ali vjerujem kako ćemo do večeri taj požar staviti u zadovoljavajuće stanje", kazao je Krstičević.
Na upit što je uzrok požara na području Orebića, Krstičević je kazao kako je to sada teško reći te da postoje razne informacije u kojima se spominju i dalekovodi i njihovo iskrenje. Uslijedila je novinarska opaska kako se zadnjih godina u velikim požarima kao uzrok često spominju dalekovodi te upit zašto se nadležni ozbiljnije ne posvete dalekovodima, na što je Krstičević odgovorio kako "odgovornost za sigurnost imamo svi". Dometnuo je da u zadnje vrijeme mnoge države imaju problema s požarima, poplavama i snježnim padalinama.

12:20 Na području Dubrovačko-neretvanske županije gori na tri lokacije: na Pelješcu kraj Orebića, u Konavlima u blizini Vojskog dola te u općini Kula Norinska na području Neretve.

"U Orebiću je stanje bolje, ali još to nije ni blizu gotovo. Vatrogasci će ostati na terenu, a i vojska je napravila smjenu. Moramo pripaziti da se ponovno ne aktivira i krene prema mjestu", kazao je za Dubrovački dnevnik županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

"Požar je u Neretvi aktivan, bit će tu još puno rada", naglasio je Simović.

"U Konavlima se požar širi prema Brotnicama i puno je posla pred nama. Tri kanadera su u zraku i pomažu nam s ovim požarima", zaključio je Simović.

11:45 Kako javljaju iz MORH-a, ministar Krstičević će danas obići požarište u Kuli Norinskoj kod Metkovića.

Dodaju kako su na požarištu kod Metkovića angažirana dva Canadaira CL-415 iz sastava PP NOS OS RH te 102 pripadnika kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH, a treći Canadair je s požarišta kod Metkovića upućen na protupožarno izviđanje požarišta u Čilipima kod Dubrovnika, nakon čega će, sukladno stanju na terenu, letačke posade biti upućene na gašenje požara u Dubrovniku ili na Pelješac.

11:40 U pomoć kolegama koji su na tri požarišta krenuli su i vatrogasci iz Rijeke i JVP-a Opatija.

11:30 "U Orebiću je stanje bolje, ali još to nije ni blizu gotovo. Vatrogasci će ostati na terenu, a i vojska je napravila smjenu. Moramo pripaziti da se ponovno ne aktivira i krene prema mjestu", ispričao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Dubrovački Dnevnik.

Osim toga komentirao je požare u Kuli Norinskoj te u Konavlima.

"Požar je u Neretvi aktivan, bit će tu još puno rada", naglasio je Simović.

"U Konavlima se požar širi prema Brotnicama i puno je posla pred nama. Tri kanadera su u zraku i pomažu nam s ovim požarima", zaključio je Simović.

11:15 Pogledajte kako je izgledao požar na području Orebića:

11:00 Dubrovački Dnevnik javlja kako je na području Konavla na terenu dvadesetak vatrogasaca te kako je požar teško gasiti zbog bure i nepristupačnog terena.

10:50 Kako javlja DUZS, ministar Krstičević obišao je kuće i vatrogasce na terenu na Pelješcu.

10:20 Kako s terena javljaju reporteri N1, buknuo je novi požar na području Konavla.

9:40 Stanje na Pelješcu komentirao je jedan od kapetana posade na Canadairu bojnik Željko Žugaj naglasivši kako je riječ o požaru koji je iznimno složen za gašenje zbog jakih udara bure i turbulencija.

"Konfiguracija terena dodatno je usložnjavala gašenje požara koji je zahvatio veliku površinu, a u dva navrata nismo niti mogli prići požaru. Tek kad se situacija malo primirila, krenuli smo s gašenjem i ostali do pred kraj dana kada je bura ponovno ojačala", pojasnio je bojnik Žugaj.

9:20 Na gašenju požara u Kuli Norinskoj angažirana su tri kanadera, javljaju iz MORH-a.

8:52 Kako javlja DUZS, požar na području općine Kula Norinska je i dalje aktivan. Gase ga sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija i DIP-ovi. Ukupno je angažiran 101 vatrogasac s 29 vozila, a na teren je upućen i jedan kanader. Da je situacija složena i teška te da su vremenski uvjeti nepogodni za gašenje, rekao je i ministar Krstičević.

8:47 Upitan imamo li dovoljno kanadera i air traktora, poručio je da mu je iz struke rečeno da imamo. "Iz pozicije struke mi kažu da imamo dovoljno. Imamo određene izvanredne situacije, ali imamo dovoljno. Što se tiče vatrogasne opreme, mislim da su tu napravljeni iskoraci, jasno da to nije dovoljno i da još treba ulagati da bi Hrvatska uvijek bila sigurna. Jasno da sigurnost košta, ulaganje u sustav i ljude košta. Moramo napraviti jedan balans i mislim da je to ključno. I što je jako važno, vidite da smo na terenu. Svatko mora odraditi svoj dio posla", dodao je.

8:46 Upitan o uzroku požara, rekao je da ne može još ništa komentirati dok se ne provede službena istraga. No upitan o prevenciji i mogućoj kontroli dalekovoda širom zemlje što je navodno bio uzrok požara na Pelješcu, rekao je da je odgovornost na svima da situacija bude bolja.

8:45 Govorio je i o požaru u Kuli Norinskoj za koji je rekao da je situacija složenija i teža nego u Orebiću te kako vremenska prognoza za gašenje požara nije povoljna.

"Nadamo se da ćemo do kraja dana staviti požar pod kontrolu", rekao je Krstičević.

8:40 Krstičević se obratio medijima rekavši da su u požaru spriječene ljudske žrtve na Pelješcu, no kako je došlo do štete na maslinicima, vinogradima te da su izgorjele četiri kuće.

"To nam nije drago. Požar je težak. Pokušali smo angažirati kanadere, airtraktore, ali nije se uspjelo. Međutim, nismo odustali, u toku noći je stanje stavljeno pod kontrolu. Ljudi na terenu su gasili cijelu noć i sada vidimo po svim izvješćima, ovdje na području Orebića stanje je zadovoljavajuće. Ja vjerujem da ćemo ovo danas u potpunosti staviti pod kontrolu. Jasno, trebamo i dalje biti oprezni, večeras opet cijelu noć da bi sutra mogli reći da je situacija u potpunosti sigurna i pod kontrolom."

8:15 Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević obišao je jutros opožareno područje na poluotoku Pelješcu. Tamo se susreo s pripadnicima kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH i vatrogascima koji su cijelu noć bili angažirani na požarištu.

Tijekom obilaska razgovarao je s vojnicima i vatrogascima koji su ga upoznali s trenutnom situacijom.

"Iznimno cijenim angažman i trud svih ljudi na terenu, koji su cijelu noć bili angažirani kako bi se situacija stavila pod kontrolu. Kroz sustav domovinske sigurnosti, sinergiju i kroz koordinirano djelovanje zajednički djelujemo kako bi se situacija čim prije sanirala", rekao je.

Nakon obilaska je otišao na sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije koji je započeo u 8.00 sati, a na kojemu će se dogovoriti daljnji koraci.

7:45 I dalje je aktivan požar kod Metkovića. "U Neretvi je požar iz Matijevića prešao prema Momićima. Noćas je oko 3 sata požar bio došao blizu kuća, ali one su obranjene", rekao je za Radio Dalmaciju v.d zapovjednika JVP Metković Ivan Kuran. Više informacija ovdje.

07:10 DHMZ je objavio prognozu vremena za danas.

"Danas pretežno sunčano. Jutro vrlo svježe, u unutrašnjosti ponegdje uz maglu i slab mraz. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će jaka, na udare i olujna bura postupno slabjeti.

Prema prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), najviša dnevna temperatura uglavnom od 13 do 18, a na Jadranu između 18 i 22 Celzijeva stupnja", kaže DHMZ.

07:01 Vatrena fronta kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić na Pelješcu.

Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar. Meteorolozi za danas najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu.

''Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena kojeg vjetar lako rasplamsa. Požar je daleko od ugašenog za sada'', rekao je Simović.

07:00 Cijelu noć na terenu je bilo 300-tinjak vatrogasaca s oko 50 vozila. Jutros bi im trebalo doći pojačanje.

06:55 Ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije u srijedu 26. rujna u 8 ujutro u općini Orebić. Na sastanku će među ostalim biti i članovi Stožera Civilne zaštite Općine Orebić predvođeni načelnikom Stožera Kristijanom Kapitelijem i načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem, članovi Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni načelnikom Stožera Joškom Cebalom, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković i drugi.

06:50 Jutros se očekuje dolazak još 50-ak vojnika. "Stanje još nije pod kontrolom, nije zadovoljavajuće", rekao je sinoć u Dnevniku 3 HRT-a ministar Damir Krstičević.

06:40 Sinoć kasno, kako javlja Facebook stranica Vatrogasci oni su naši heroji, izbio je novi požar u mjestu Glusci kod Metkovića

Ovako je to jučer izgledalo:

 




Pročitajte više