Esport

Igranje na mobitelima za 600 tisuća dolara

Screenshot: PUBG Mobile

IGRAJUĆI mobilnu igru danas je moguće osvojiti više od 220 tisuća dolara i put u Dubai na veliko finale. Radi se o turniru mobilnu verziju popularne battle royale igre PlayerUnknown's Battlegrounds, koja pomalo pada u drugi plan zbog ogromne popularnosti Fortnitea. Europske kvalifikacije za PUBG Mobile Star Challenge održat će se 29. i 30. rujna u Kijevu, a završni turnir krajem godine u Dubaiju.

>Na novom Realovom stadionu igrat će i gameri

>Izgleda li ovako budućnost esporta?

Ne tako davno sjedili smo na plaži i na jednoj Nokiji 3310 naizmjence igrali popularnu zmijicu. Danas postoje veliki esport turniri u popularnim mobilnim igrama vrijedni na stotine tisuća dolara. Nedavno je najavljen novi, PUBG Mobile Star Challenge na kojem će se podijeliti čak 600 tisuća dolara odnosno 3,8 milijuna kuna. Radi se o turniru na kojem će se natjecati timovi po četiri igrača iz cijelog svijeta. Kvalifikacije su podijeljene na šest regija: Europu, Sjevernu Ameriku, Južnu Ameriku, Kinu, Koreju, Japan i Aziju. Jedan od preduvjeta je da u timu jedan od igrača ima više od tisuću pratitelja na streaming platformi ili društvenim mrežama. 

Pobjednici regionalnih kvalifikacija postat će bogatiji za 20 tisuća dolara, dok će glavna nagrada za prvo mjesto na završnom turniru u Dubaiju iznositi 200 tisuća dolara. Sve to igrajući mobilnu verziju PUBG-a. Glavni organizator natjecanja je kineski Tencent, najveća kompanija u industriji video igara. Tencent se nedavno našao u problemima zbog novih regulacija u Kini koje su onemogućile monetiziranje PUBG Mobilea. Vrijednost kompanije pala je za čak 20 milijardi dolara, ali Tencent je ustrajan da zadrži i poboljša svoju poziciju u esportu. Glavni sponzor turnira je Samsung sa svojim Galaxy Note 9 uređajem. 

Iako se na mobilni esport često gledalo s podsmjehom, čak i u esport industriji, danas ga mnogi shvaćaju puno ozbiljnije. Tome će sigurno doprinijeti i novi bogati turnir. Koliko god nezamislivo bilo da će igrači tapkati po mobitelima za basnoslovne iznose upravo se to događa. Potencijal mobilnog esporta je nezamisliv jer platformu za igranje svakodnevno nosimo sa sobom u džepu. Većina onih koji posjeduju pametni telefon povremeno na njemu zaigra i neku igru, ali nikada se ne bi klasificirali kao gameri, iako ulaze u tu statistiku. 

Pročitajte više