"Najmoćniji glumac Hollywooda": Već je s 18 godina zarađivao milijune

Foto: Guliver Image/Getty Images

"U ZAPADNOJ Philadelphiji, rođen i odrastao", početak je najpoznatije televizijske špice u povijesti, ali i stvarne životne priče Willa Smitha.

Rođen je na današnji dan 1968. godine, a u svojih 50 godina života ostvario je zavidan uspjeh. U holivudsku industriju ulazio je korak po korak, a prvi korak bio je reperski. S obzirom na to da je odrastao u Philadelphiji, gdje su prema njegovim riječima svi reperi, bilo je logično da se i on okuša u tome. Pokazalo se veoma uspješno.

Kad je imao 16 godina upoznao je Jeffa Townesa, a vrhunac njihove suradnje bio je Princ iz Bel Aira. Naime, Jeff vam je vjerojatnije poznat kao DJ Jazzy Jeff. Iako je u njihovom gradu bio uobičajen gangster rap, Will i Jeff odlučili su repati o širem spektru tema, poput života tinejdžera ili borbi s Mikeom Tysonom. Očekivano, pokazalo se da se šira publika prepoznaje u takvom rapu, a nije odmoglo ni to što Will i Jeff nisu psovali u pjesmama.

Jedan od prvih intervjua koje su dali na početku slave otkriva da nisu bili strogo fokusirani na to da uspiju u glazbenoj industriji, već su se samo dobro zabavljali.

Njihov prvi singl Girls Ain’t Nothing But Trouble pojavio se na albumu Rock The House iz 1987. 

Album dvojice skoro nepoznatih mladića dogurao je do 83. mjesta na listi Billboard Top 200, a Will je do 18. godine već na računu imao milijune. Nije loše, zar ne?

Samo osam mjeseci kasnije objavili su novi album He’s The DJ, I’m The Rapper, na kojem se našao popularni singl Parents Just Don’t Understand. Posve očekivano, tinejdžeri su poludjeli za njim.

Sljedeće godine, 1989. na Grammyjima se prvi put dijelila nagrada za najbolju rap pjesmu, a Parents Just Don’t Understand tako je postala prva pjesma koja je pobijedila u toj kategoriji. Will je tad imao samo 20 godina, a bila je to tek prva od brojnih nagrada koje je dosad dobio.

Novac je nastavio stizati, a Will ga je nemilice trošio, poput svakog 20 godišnjaka. Dok nije saznao da postoje porezi, koji su u njegovom slučaju bili golemi. Porezna je zaplijenila gomilu stvari koje je kupio, a on je postao slavna osoba s vrlo malo love.

Srećom po njega, brzo se prebacio na novi posao - glumu. U videu koji je objavio na YouTubeu pojasnio je kako se od repera pretvorio u Princa iz Bel Aira. Za sve je zaslužna njegova tadašnja djevojka, koja mu je rekla da ode tamo gdje ljudi rade, umjesto da leži u kući cijeli dan. Zato je otišao u Show Arsenija Halla, gdje je upoznao producenta Bennyja Medinu, čija je ideja bila TV show koji se naknadno pretvorio u Princa iz Bel Aira. Upoznao je Willa s producentom serije Quincyjem Jonesom, kojem se svidjelo Willovo ime pa ga je zadržao u seriji.

Will je dobio deset minuta da se pripremi za audiciju, a publika u Arsenijevom showu bila je toliko zadivljena da je odmah dobio ugovor. Tako je njegova karijera opet krenula uzlaznom putanjom.

Serija se počela emitirati 1990., a nije mu promijenila samo karijeru, već i privatni život.

Pet godina nakon početka emitiranja, na audiciju za ulogu njegove cure ušetala je Jada Pinkett. Dobila je ulogu, a dvije godine kasnije su se vjenčali.

Nakon uspjeha serije preselio se na velike ekrane, a i dalje je jedini glumac čijih je osam filmova zaredom samo u američkim kinima zaradilo  barem 100 milijuna dolara.

Prije 11 godina magazin Newsweek proglasio ga je "najmoćnijim glumcem Hollywooda".

Pročitajte više