Osuđen volonter udruge Are You Syrious: "Ovo je osveta za slučaj male Madine"

Foto: MUP

UDRUGA Are You Syrious objavila je status na svojoj Facebook stranici na kojoj otkrivaju kako je njihov volonter osuđen zbog, kako optužnica tvrdi, pomaganju obitelji male Madine u ilegalnom prelasku granice. 

Iz udruge tvrde kako je ova optužba groteskna te se može tumačiti kako sredstvo političkog pritiska. Prenosimo njihovu objavu naslovljenu "Osveta za slučaj male Madine", u kojoj iznose informacije suprotne onima MUP-a Republike Hrvatske.

Osveta za slučaj male Madine

"Nije uobičajeno komentirati nepravomoćne presude, a pogotovo one koje još nisu niti objavljene na oglasnoj ploči nadležnog suda. Međutim, s obzirom na to da je informacija o nepravomoćnoj presudi našem volonteru Draganu Umičeviću neobjašnjenim putem puštena u medije, imamo potrebu pojasniti nekoliko navoda i staviti ih u kontekst. Vjerujemo da je javnost dobro upoznata sa slučajem male Madine, šestogodišnje djevojčice koja je poginula prilikom ilegalnog protjerivanja iz zemlje u noći 21./22. 11. 2017. godine. Zbog njene smrti DORH-u su prijavljeni nepoznati počinitelji u hrvatskoj policiji. Kasnija istraga pokazat će da su potencijalno inkriminirajuće snimke termovizijske kamere spornog incidenta misteriozno nestale. Za izgubljeni mali život tako nitko nije odgovarao - niti oni koji su njoj i njezinoj obitelji u ledenoj noći naredili da po tračnicama hodaju natrag u Srbiju, niti oni koji su takvo nelegalno protjerivanje naložili ili prešutno podržavali.

Nepuna četiri mjeseca kasnije, u noći 20./21.3.2018. udrugu AYS putem Facebooka kontaktirala je obitelj male Madine. Noć je bila neuobičajeno hladna za to doba godine, a uz to je vani bjesnilo nevrijeme. Starija Madinina sestra rekla nam je da se s ukupno 11 djece i maloljetnika nalaze u polju nedaleko od sela Strošinci, da su promrzli i da se boje nove tragedije. Usprkos svemu, željeli su zatražiti azil u Hrvatskoj. Slanjem geolokacija potvrdili su nam da se nalaze na teritoriju RH. Naši dežurni volonteri u tom su trenutku učinili jedino što je bilo pravno i ljudski moguće - kontaktirali su policiju kako bi im prenijeli saznanja o tome da se na teritoriju RH nalazi neregistrirana obitelj izbjeglica, koji kažu da žele zatražiti azil. S obzirom na iznimno nepovoljne vremenske uvjete, kao i činjenicu da se radilo o obitelji koja je ranije u sličnim okolnostima doživjela nezamislivu tragediju, zamolili smo našeg volontera Dragana (koji živi najbliže mjestu događaja) da izađe na teren i obrati se najbližoj policijskoj patroli, kako bi im dodatno naglasio da se prema našim saznanjima u polju kraj Strošinaca nalazi obitelj s mnogo male djece, te da žele zatražiti azil. On je učinio upravo to - automobilom se uputio do policijskih kućica kraj granice i prenio im sve informacije s kojima smo kao udruga raspolagali. S obitelji male Madine nikada nije bio u izravnom kontaktu. Prvi put ih je ugledao tek kasnije te noći, kada ih je policija prepratila u obližnju policijsku postaju. Zbog toga nas je nemalo iznenadila optužnica koju je protiv njega naknadno podnio MUP RH, tvrdeći da je Dragan "pomagao u ilegalnom prelasku granice" Madinine obitelji.

Grotesknu optužbu mogli smo protumačiti jedino kao sredstvo političkog pritiska na udrugu AYS, koja je prva u medije iznijela informaciju o smrti male Madine, te je javno u više navrata upozoravala na nelegalno postupanje hrvatske policije prema izbjeglicama na granicama RH, zbog čega našu vladu ovih dana prozivaju i u Europskom parlamentu. Zanimljivo je da je optužnica protiv volontera AYS došla baš u vrijeme kada smo u medijima počeli govoriti o nasilju na našim državnim granicama. Zanimljivo je da je u optužnom prijedlogu MUP RH između ostaloga tražio “zabranu rada u RH za pravnu osobu” - s obzirom na to da Dragan nije pravna osoba, to je jedino moglo značiti zabranu rada za našu udrugu. Zanimljivo je i da je informacija o nepravomoćnoj presudi, koju sud još nije ni objavio na svojoj oglasnoj ploči (dakle koja još nije službeno javno dostupna) objavila novinska agencija u državnom vlasništvu. I to baš u trenutku kada je naša udruga upozorila na još jedno dijete-žrtvu nelegalnog postupanja hrvatske granične policije, petogodišnju Allsu.

Zbog toga se nameće neugodan zaključak da je upravo MUP RH pustio ovu informaciju u javnost kako bi skrenuo pažnju s vlastitih nelegalnih radnji, a zaštitnike ljudskih prava koji na to upozoravaju diskreditirao u očima javnosti. Naš volonter dakako nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret i namjeravamo iscrpiti sve sudske instance da to i dokažemo. Dijeljenjem ovog posta pomoći ćete da istina dođe do šireg kruga ljudi, a to nam puno znači. Hvala svima koji nas podržavaju i idemo dalje!", napisali su.

Pročitajte više