Otkriven uzrok katastrofalnog požara na Pelješcu?

Foto: Hina

POŽAR koji je oko 8 sati zahvatio borovu šumu u naselju Mokalo kod Orebića širi se nošen jakim vjetrom. Vatra je stigla do ulaza u Orebić, evakuirani su mještani i turisti.

Popucale žice?

Uzrok požara još uvijek nije službeno utvrđen. Međutim, iz dvaju različitih izvora dolaze informacije kako su požar uzrokovale puknute električne žice s dalekovoda.

Orebićanka Ana koja živi u centru za Index je ispričala što je jutros vidjela.

"Ovo je strašno, užas. Svi smo u panici i bojimo se. Dim je krenuo jutros oko 9. Gledala sam kako je počelo, sve se dogodilo u sekundi. Pale su neke žice od struje iznad Konzuma na ulazu u Orebić, a kako je puhao jak vjetar, to se sve zapalilo u sekundi. Vjetar je prejak i ne prestaje, puše sve jače i jače. Kanaderi su prvi put došli jutros u 9, no nisu mogli gasiti jer je vjetar prejak i veliki su valovi na moru pa ga kanaderi ne mogu ni zahvatiti", rekla je.

"Rastegnute žice dalekovoda"

S druge strane, Marija Mrgudić iz Mokala je za Dubrovački dnevnik ispričala sličnu priču. Smatra kako je do požara došlo zbog žica dalekovoda.

"Ne mogu to tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, ali to je neko moje mišljenje. Neki dan sam prošla tuda i gledala sam te rastegnute žice dalekovoda. Imala sam dojam kako ih rukama mogu uhvatiti. Možda su zbog vjetra lupale jedna o drugu i možda je zbog toga zaiskrilo", prokomentirala je Mrgudić.

U gašenje strašnog požara uključili su se i kanaderi, a tijekom popodneva na Pelješac su počeli dolaziti i vatrogasci iz cijele Hrvatske, pa i iz Zagreba.

Zasad su izgorjele najmanje četiri kuće - dvije u Mokalu i dvije u Stankovićima, mjestu na ulazu u Orebić. Više je kuća nagorjelo. Jedva je obranjena benzinska postaja na ulazu u Orebić, a vatrogasci su potom obranili spremište nafte i ulja kod Stankovića.

>> Ako ste blizu, snimke i fotografije nam šaljite na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Pročitajte više