Split je selfie stupove HDZ-ova izumitelja platio duplo više od Solina

Foto: Facebook/Index

GRAD Split platio je selfie stupove HDZ-ova izumitelja dvostruko više nego Grad Solin.

Index je već pisao o Luki Vukoviću, mladom šefu mladeži solinskog HDZ-a. Opisali smo njegove solarne stupove vrijedne stotine tisuća kuna, a tri takva već plaćena stupa montirat će se u Splitu. Princip rada HDZ-ova izuma je sljedeći: Stup uslika vaš selfie i onda ga pošalje na vaš mobitel. Kojim ste mogli snimiti selfie. 

>> Reakcija na članke o selfie stupovima

Jedina razlika je u tome što prosječan mobitel košta otprilike 200 puta manje. I, ako je suditi po viđenom, kamera na prosječnom mobitelu ima bolju rezoluciju.

>> HDZ-ov izumitelj nosio župana na ramenima pa dobio hrpu naše love za selfie stup

Stranački kolege stali su u obranu mladog HDZ-ovca, a on je izjavio kako mu je žao što mu članska iskaznica nije donijela više selfie stupova.

Vukovićeva inovacija već je montirana u Solinu, dok Split tek čeka preplaćena instalacija "najboljeg selfie iskustva", kako ga reklamiraju na službenim stranicama.

Dvostruko skuplji stupovi

Index doznaje kako je Grad Solin jedan solarni fotostup platio 39.375,00 kuna, dok je Grad Split tri stupa platio 236.250,00 kuna.

Odnosno, Grad Split je svaki stup platio 78.750,00 kuna. Dvostruko više nego Grad Solin. 

Iz ureda Grada Splita su nam potvrdili ovu informaciju.

"Uvidom u dostavljenu nam kopiju ponude koju je Grad Solin zaprimio, utvrđeno je da je nabavna cijena proizvodnje i instalacije fotostupa LOOK@ za Grad Solin bila identična onoj koja je ponuđena Gradu Splitu. 

Cijena stupa s PDV-om je dakle bila 78.750,00, no Grad Solin je dobio 50%, odnosno 39.375,00 kn sufinanciranja od Splitsko-dalmatinske županije, što je u konačnici rezultiralo manjim troškovima instalacije fotostupa LOOK@ za Grad Solin", pisalo je u odgovoru Indexu. 

100 posto veća cijena

Ovdje valjda podsjetiti na nekoliko stvari. 

Prvo, iako je Split platio nekoliko Vukovićevih stupova, nije dobio popust na količinu. Upravo suprotno, dobio je 100 posto veću cijenu po svakom stupu.

Nadalje, stup u Solinu je 50 posto sufinanciran od Splitsko-dalmatinske županije. Župan Splitsko-dalmatinske županije je Blaženko Boban.

Isti onaj župan koji je svojom prisutnošću uveličao predstavljanje Vukovićevog izuma ovog travnja u Splitu.

Isti onaj župan kojeg je HDZ-ov izumitelj nosio na ramenima. 

Stari prijatelji iz HDZ-a

Blaženko Boban i Luka Vuković odavno se poznaju. Naime, sadašnji župan Boban dugogodišnji je predsjednik HDZ-a Solin. Vuković je, ponovimo, predsjednik mladeži HDZ-a Solin. 

Boban je, prije nego što je postao župan, 11 godina, od 2005. do 2016. godine, vršio dužnost gradonačelnika Solina. Vuković je bio vijećnik HDZ-a u Solinu.

Dva dana nakon izbora Blaženka Bobana na dužnost župana Splitsko-dalmatinske županije, Vukovićev projekt dobiva 87 tisuća kuna od Županije. Nakon toga, također od Županije, selfie stupovi dobivaju dodatnih 28.964 kune i 59 lipa. Zatim, isto od Županije, HDZ-ov izum dobiva novih 50 tisuća kuna. 

Blaženko Boban, u ime Županije, naposljetku izdvaja dodatnih 80 tisuća kuna za postavljanje stupova u Gradu Splitu.

Tek nakon toga, Grad Split gura svojih 118.125 kuna bespovratnih nacionalnih sredstava u izumiteljski pothvat mladog HDZ-ovca, zaokružujući ugovor o postavljanju stupova na tri mjesta u gradu. U ugovoru su zbrojena sredstva od Županije s nacionalnim bespovratnim sredstvima.

Hrpa novca za loše selfije

Vrijednost ukupnog ugovora, s uključenim PDV-om, iznosi 236.250 kuna. 

Odnosno, 75.570,00 kuna po stupu. 

Odnosno, dvostruko više nego što ga je platio Grad Solin.

U tu cijenu, naravno, ne ulazi trošak održavanja stupova koji u 2018. fotografiraju loše selfieje.

Pročitajte više