Američko-kineski trgovinski rat prijeti šokom u potražnji nafte

Foto: EPA

AMERIČKE sankcije Iranu oštro će pritisnuti globalne naftne isporuke do kraja godine, ali će američko-kineski trgovinski rat iduće godine zaprijetiti šokom na strani potražnje, upozorila je dužnosnica British Petroleuma (BP).

“Ulazimo u najnapetiji dio ove godine... Glavni je razlog ponovno uvođenje sankcija Iranu budući da će se odnos ponude i potražnje na tržištu do kraja godine izrazitije zategnuti", rekla je Reutersu Janet Kong, glavna izvršna direktorica integrirane ponude i trgovine nafte u britanskoj naftnoj kompaniji BP za područje Azije.

Nedostatak kapaciteta

Zbog nedostatka kapaciteta Saudijska Arabija i Rusija neće na tržište staviti znatno veće količine nafte, kazao je u ponedjeljak visoki iranski dužnosnik, predviđajući vjerojatni daljnji rast cijena.

Paralelno sankcije Venezueli dodatno pospješuju pad tamošnje proizvodnje, a opskrbu su smanjili i nemiri u Nigeriji i Libiji, rekla je. To podržava cijene barela na londonskom tržištu iznad 80 dolara.

“Fundamenti na tržištu u kratkoročnom razdoblju signaliziraju rast cijena zbog šokova na strani ponude, no s vremenom, kad se ponuda oporavi, a šok na strani potražnje poprimi jasnije obrise, tržište će u idućoj godini proći kroz novu fazu uravnoteženja", procjenjuje Kong.

Eskalacija rata

Dva najveća svjetska gospodarstva, Kina i Sjedinjene Države, uvela su međusobno carine u jeku eskalacije trgovinskog rata koji je uzdrmao globalna tržišta i potaknuo strahovanja od usporavanja globalnog gospodarstva i robne potražnje u idućoj godini.

“Što se tiče 2019. godine, brinu me posljedice američko-kineskog trgovinskog rata koje će polagano dolaziti do izražaja", kazala je Kong.

“Posljedice trgovinskog rata još se nisu očitovale u podacima, no s vremenom će postupno izaći na vidjelo. Ukratko, šok je na strani ponude vrlo snažan i trenutan dok posljedice trgovinskog rata polagano tinjaju.”

Analitičari i Međunarodni monetarni fond (MMF) prognoziraju da će se stopa rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda iduće godine smanjiti za 0,5 do jedan postotni bod, podsjetila je.

100 milijuna barela dnevno

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima da će iduće godine globalna naftna potražnja premašiti 100 milijuna barela nafte dnevno, dodajući ipak da bi kriza na tržištima u nastajanju i trgovinski sporovi mogli također srezati tu brojku.

“Američka vlada želi da se zaštiti intelektualno vlasništvo (...), da se smanje subvencije kineskim poduzećima u državnom vlasništvu i da se otvori pristup tržištu za sve kompanije, na što će kineskoj vladi, po mome mišljenju, biti teško pristati", rekla je Kong.

“Stoga će taj rat vrlo vjerojatno potrajati", zaključila je. 

Pročitajte više