Plenković s novim šefom Ine pričao o budućnosti kompanije

Foto: Hina

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković održao je prvi sastanak s novim predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom, poručivši da je Ina za Hrvatsku strateška kompanija, a riječi je bilo i o budućnosti kutinske Petrokemije.

Kako se navodi u priopćenju iz vlade, uz predsjednika vlade sastanku je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a Fasimon im je prezentirao financijski položaj, vanjsko okruženje, ključne izazove te poslovne planove Ine.

Plenković je naglasio da je Ina za Hrvatsku strateška nacionalna kompanija, a kako su održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja te moderni rafinerijski sustav prioriteti vlade.

Pritom, vlada očekuje da Ina postane još važniji akter gospodarskog rasta Hrvatske, koji će jamčiti energetsku sigurnost i osigurati visoku razinu zaposlenosti u ovom sektoru.

Bilo je riječi i o budućnosti kutinske Petrokemije, a premijer Plenković je kazao da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje suglasnost Europske komisije oko pitanja dokapitalizacije.

Dodao je da je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tijekom boravka u Hrvatskoj izrazila zadovoljstvo naporima vlade oko dovršetka procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije na tržišnim principima, s ciljem održivosti poslovanja i nastavka proizvodnje.

Naime, Ina je u svibnju izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD). 

Mađarski MOL u Ini drži 49,1 posto dionica, dok Republika Hrvatska ima 44,8 posto dionica. 

Fasimon je od 1. srpnja postao predsjednik Uprave Ine, zamijenivši na tom mjestu Zoltana Aldotta. 

Pročitajte više