HRT otkaz Zovku objašnjava Istanbulskom koja još nije stupila na snagu

Foto: Dalibor Urukalović/ Pixsell

HRT je danas dao otkaz poznatom uredniku i novinaru Hrvoju Zovku, koji je ujedno i predsjednik HND-a, obrazlažući taj potez u priopćenju za medije argumentacijom koja između ostaloga uključuje i pozivanje na Istanbulsku konvenciju.

>> HRT kaže da je šef HND-a dobio otkaz jer je vrijeđao ženu i prekršio Istanbulsku

“Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika.

Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka. Istanbulska konvencija nasiljem nad ženama smatra sva djela rodno utemeljenog nasilja. Nažalost, ponašanje navedenog zaposlenika potpada pod spomenutu definiciju. Riječ je o svjesnom i namjernom aktu koji je išao protiv psihološkog i fizičkog integriteta druge osobe. Na HRT-u ne može biti mjesta bilo kakvom nasilju, bez obzira o kome je riječ”, stoji u priopćenju HRT-a.

Otkazu prethodila svađa s Katarinom Periša-Čakarun


HRT se tu referira na svađu između Zovka i urednice Informativnog programa Katarine Periše-Čakarun, poznate po svojem zagrljaju s Tomislavom Karamarkom, prethodnim predsjednikom HDZ-a. Zovko i Periša-Čakarun su se sukobili u vezi cenzure koja se provodi u informativnom programu HRT-a. Cijelo je priopćenje HRT-a bizarno, no naročito je znakovito pozivanje na Istanbulsku konvenciju. Naime, spomenuta konvencija je u međuvremenu ratificirana u saboru, ali na snagu stupa - tek 1. listopada ove godine. 

Sve to naravno ne znači da Istanbulsku konvenciju treba dovesti u pitanje, nego pokazuje da vodstvo HRT-a ne barata ni osnovnim činjenicama u vezi međunarodne konvencije na koju se poziva, a koju usput zloupotrebljava za obračune s nepoćudnim kadrovima. Da nisu potjerali najbolje novinare s HRT-a, možda bi znali da Istanbulska konvencija, na koju se trijumfalno pozivaju, još u Hrvatskoj nije stupila na snagu.

Pročitajte više