U Europu stigle majmunske boginje, Srbija pojačala nadzor na granici

Ilustracija: Wikipedia

U SRBIJI je pojačan nadzor na graničnim prijelazima zbog pojave prvih slučajeva takozvanih majmunskih boginja u Europi, piše Blic.

Pojačani nadzor naredilo je srpsko ministarstvo zdravlja, a formirana je i posebna radna skupina za praćenje i kontrolu ovog virusnog oboljenja.

Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su u Velikoj Britaniji - riječ je o zaraženim putnicima koji su stigli iz Nigerije. Cjepivo protiv majmunskih boginja zasad još ne postoji.

Prijenos i simptomi bolesti

Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka bliskim kontaktom s kožnim lezijama zaražene osobe ili respiratornim kapljicama tijekom duljeg kontakta sa zaraženom osobom lice u lice.

Simptomi kod čovjeka su povećanje limfnih čvorova i opća malaksalost, a dva do tri dana kasnije dolazi do promjena na koži u obliku izdignutih mjehurića ispunjenih tekućinom kojih može biti i na tisuće. Tijek bolesti traje od dva do četiri tjedna.

Odakle bolest stiže?

Virus majmunskih boginja pripada skupini ortomiksovirusa, kao i virus velikih boginja. Majmunske boginje endemične su kod glodavaca i majmuna u prašumama Afrike, pogotovo u zapadnoj i središnjoj Africi. Bolest se kod ljudi u Africi pojavljuje mjestimično, a ponekad i u epidemijama.

Klinički, majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, no kožne promjene češće izbijaju u jednom mahu.

Pročitajte više