Zdravo se hraniti nije toliko skupo i teško koliko se misli

Foto: 123RF

LJUDI često govore da se ne hrane zdravo jer nemaju vremena. Na drugom mjestu navode da je zdrava prehrana skupa. Nutricionistica Mandy dos Santos smatra kako su to zapravo samo izgovori.

“Investiramo u obrazovanje, u društveni život, zašto ne u zdravlje?” zapitala je i otkrila trikove uz koje se svatko može hraniti zdravije a da ne troši puno vremena i novca.

1. Planirajte ranije

Santos tvrdi da je sve u pravovremenom planiranju obroka.

“Osobno radim plan za tjednu nabavku namirnica, ali znam ljude koji to rade jednom mjesečno i kupuju veće količine hrane”, kaže.

2. Kupujte veće količine hrane

Nutricionistica kaže kako postoje brojne namirnice poput tjestenine, riže i žitarica koje se mogu kupiti u većim pakiranjima.

“Tako ćete uštedjeti nešto novca. Isprva se možda neće činiti puno, ali na mjesečnoj, odnosno godišnjoj bazi, ušteda će biti itekako značajna”, smatra.

3. Jedite kod kuće

Ako jedete vani, trošite više novca i ne znate točno što se nalazi u obroku. Isti ručak možete pripremiti kod kuće i potrošit ćete puno manje novca.

4. Izbjegavajte procesiranu hranu

“Ne samo da sadrži puno dodanog šećera, masti i soli nego je takva hrana i skuplja. Umjesto da pojedete gotovi rižoto, pripremite ga sami”, savjetuje Santos i upozorava kako biste posebno oprezni trebali biti kada su u pitanju kupovni umaci.

“Nabavite sastojke i začine i pripremite ih sami.”

5. Kupujte sezonske i lokalne namirnice

Santos kaže da je ovo pravilo iznimno važno za uštedu. Naime, ako poželite rajčice zimi, one nisu domaće i više će stajati. 

6. Kupujte smrznuto

Za smoothieje kaže da možete kupiti i smrznuto bobičasto voće.

“Dobre je kvalitete, većinom se ubire i smrzava u prva 24 sata. Cijenom je pristupačno i ukusno”, poručila je.

Pročitajte više