Papa kaže da su mladi s pravom gnjevni na Crkvu

Foto: EPA

PAPA Franjo kazao je u utorak u Tallinnu da su mladi s pravom gnjevni na Crkvu zbog načina na koji je rješavala slučajeve svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.  

Papa Franjo, koji završava četverodnevnu baltičku turneju, i sam se našao na meti kritika žrtava koje tvrde da nije učinio dovoljno da se razotkriju i kazne biskupi koji su zataškavali slučajeve zlostavljanja.

"Oni su gnjevni jer ne vide jasnu osudu seksualnih i financijskih skandala", rekao je Papa pred tisuću mladih u luteranskoj crkvi u Tallinnu.

"Neki su od nas izričito zatražili da ih ostavimo na miru zbog toga što ih prisutnost Crkve iritira", rekao je.

Njemačka crkva treba predstaviti izvješće o svećeničkom seksualnom zlostavljanju

Govorio je neposredno prije nego što Rimokatolička crkva u Njemačkoj treba predstaviti svoje izvješće o svećeničkom seksualnom zlostavljanju.

Po onome što je objavio Der Spiegel, koji je pribavio dio izvješća, oko 1700 svećenika seksualno je zlostavljalo 3677 maloljetnika od 1940-ih godina do 2014.

Slična studija objavljena u kolovozu u Pennsylvaniji uzdrmala je Rimokatoličku crkvu u Americi. U odvojenom slučaju, nedavno je i sedmi čileanski biskup dao ostavku zbog zataškavanja zlostavljanja.

Financijski skandali i pronevjere

Franjo je svim rimokatolicima u svijetu prošli mjesec napisao da je Crkva "zakasnila" u rješavanju toga problema i sve vjernike zamolio za pomoć.

Crkvu je posljednjih godina uzdrmalo i nekoliko ozbiljnih financijskih skandala i pronevjera. Uvođenje reda u vatikanske financije jedan je od Franjinih prioriteta.

Estonija, zadnja postaja Franjine baltičke turneje, ima samo 4500 katolika na 1,3 milijuna stanovnika. Većina Estonaca kaže da nema nikakav vjerski identitet.

Pročitajte više