RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Pakao na Pelješcu: Izgorjele kuće, požar gasi 300 vatrogasaca iz cijele zemlje

Video: Antonio Petrović, Pero Poljanić, Vatrogasci su naši heroji Screenshot: HRT, Foto: Čitatelji

POŽAR koji je oko 8 sati zahvatio borovu šumu u naselju Mokalo kod Orebića širi se nošen jakim vjetrom. Vatra je stigla do ulaza u Orebić, evakuirani su mještani i turisti.

Zasad su izgorjele najmanje četiri kuće - dvije u Mokalu i dvije u Stankovićima, mjestu na ulazu u Orebić. Više je kuća nagorjelo. Jedva je obranjena benzinska postaja na ulazu u Orebić, a vatrogasci su potom obranili spremište nafte i ulja kod Stankovića.

U gašenje strašnog požara uključili su se i kanaderi, a tijekom popodneva na Pelješac su počeli dolaziti i vatrogasci iz cijele Hrvatske, pa i iz Zagreba.

>> Ako ste blizu, snimke i fotografije nam šaljite na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Razvoj događaja iz minute u minutu pratite na Indexu:

19:52 Planuo je požar i kod Metkovića, a vatrogasci ga već satima pokušavaju ugasiti. Dvojica pripadnika DVD-a Metković zadobili su lakše ozljede u prometnoj nezgodi.

19:43 O katastrofalnom požaru na Pelješcu oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. "Razgovarala sam za zapovjednikom, pitala sam kakvo je stanje. Dosta sam zabrinuta obzirom na vremenske prilike i nezgodu koja se dogodila s cisternom. Hvala Bogu, nije bilo ljudskih žrtava. Vatrogasci su uspjeli na vrijeme iskočiti, malo su se ogrebali i želim im da se što prije oporave. Vrijeme se malo smiruje, tako da kanaderi mogu letjeti", rekla je predsjednica.

18:58 Ministar obrane Damir Krstičević hitno sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije zbog požara na Pelješcu. Sastanak stožera održat će se sutra u 8 ujutro u Orebiću, dakle oko 24 sata nakon izbijanja katastrofalnog požara. Opširnije...

18:38 Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će van plovnog reda po potrebi, odnosno po pristizanju vozila.

18:35 Iz Dubrovačko-neretvanske županije javljaju da je vatrena fronta trenutno kod zaseoka Ruskovići, a manji požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu.

18:20 Državna uprava za zaštitu i spašavanje navodi da je u pripremi i četvrti kanader koji će biti upućen na požarište na Pelješcu.

18:02 Stanovnici koji su bili evakuirani iz naselja Mokalo vraćeni su svojim kućama.

17:51 Na požarište na Pelješcu su došli i vatrogasci iz Zagreba, Dugog rata i Drniša. Trenutno požar gasi oko 300 vatrogasaca s pedesetak vozila te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.

17:32 "Četiri potkrovlja su izgorjela u Stankovićima, nije riječ o cijelim kućama. Ostale kuće smo uspješno obranili, sve do jedne. Kampovi su evakuirani i obranjeni. Situacija je jako ozbiljna. Stižu nam kolege iz Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatska vojska. Ovo će sigurno potrajati,", kazao je vatrogasni zapovjednik Simović za Dubrovački dnevnik.

S obzirom na to kako se vjetar donekle smirio, vatrogasci su uspjeli obraniti mjesta, a zatišje će iskoristiti za popravljanje situacije u samim brdima.

"Kad je vjetar stao, stigli su nam kanaderi u pomoć i sad ćemo se penjati prema brdu kako se požar ne bi vratio u Orebić. To je lako moguće, ali napravit ćemo sve što možemo da odbijamo taj požar prema gore, da se ne vraća. Međutim, puše i ne mogu ni slučajno kazati kako će biti dobro,“ izjavio je Simović.

17:17 Pogledajte kako izgledaju izgorene kuće u mjestu Stankovići:

16:56 MORH je objavio da su tri kanadera angažirana u gašenju požara na Pelješcu. Na požarište su stigli i vojnici s helikopterom MI-8 MTV-1 koji su sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.

"Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, kanaderi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća", izjavio je poručnik Ivanček. 

Još dva kanadera bila su u popodnevnim satima angažirana na požaru kod Metkovića.

16:50 Požar se i dalje širi po Pelješcu.

16:39 Čitatelji Indexa šalju nove fotografije strašnog požara na Pelješcu. 

 

16:09 Kako doznajemo s lica mjesta, u gašenje se malo prije uključio kanader. Trajekt iz Korčule ne plovi za Orebić, nego je preusmjeren na Trstenik.

"U Stankoviću su izgorjele tri kuće. Kamp Lavanda na ulazu u Orebić je malo nagorio. Kamp Nevio isto. Metar od benzinske u Orebiću je požar zaustavljen. Gori poviše Postupa i prebacuje brdo prema Gornjoj Vrućici. Mokalo se sanira, ali je vjetar prejak i gori na sve strane", javlja čitatelj Indexa.

15:56 Indexov čitatelj koji je krenuo gasiti požar javlja da se iz unutrašnjosti Pelješca uspio probiti tek do Postupa koji se nalazi kilometar od Mokala, gdje je požar počeo. 

"Dalje ne možemo jer gori put i ne da policija. Čekamo da se vatra približi kući, no ne znam kako ćemo gasiti jer nema pritiska vode", javlja.

Zatvorena je cesta na predsjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj.

15:46 Čitatelj nam je poslao fotografiju Pelješca iz aviona. Pogledajte kako stravičan požar izgleda iz zraka:

15:30 Većina vatrogasaca krenula je iz Stankovića uzbrdo gdje se nalazi spremište nafte i ulja koje moraju obraniti. Kanaderi se zbog vjetra još uvijek ne mogu uključiti u gašenje.

15:20 Vatra još uvijek tinja uz kuće u mjestu Stankovići na ulazu u Orebić. Jedna velika kuća je gotovo cijela izgorjela, a na jednoj je izgorio krov. Vatrogasci natapaju nagorjele kuće, a situacija je sada djelomično stavljena pod kontrolu. 

15:05 Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je dojavu o požaru trave, niskog i visokog raslinja na predjelu Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ovisno o meteorološkim uvjetima, na gašenje će biti upućen kanader.

15:00 "Situacija na požaru u Orebiću nije dobra i požar je još aktivan. Došao je do ulaza u samo mjesto Orebić i tu se doslovce borimo za svaku kuću", rekao je vatrogasni zapovjednik Simović za N1 te dodao da je "požarom zahvaćeno nekoliko kuća u mjestu Stankovići".

14:30 Na požarište na Pelješac upućeni su Državna vatrogasna intervencijska postrojba iz Splita (14 vatrogasaca s 4 vozila) i Šibenika  (4 vatrogasca s 2 vozila) te 50 pripadnika Hrvatske vojske, koje će prevesti 2 helikoptera. Jedan kanader iz Splita je krenuo prema Pelješcu kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za gašenje iz zraka.

U mjestu Stankovići kod Orebića vatra je zahvatila dvije kuće. Obranjena je benzinska postaja na ulazu u Orebić.

14:09 Uslijed požara koji je tijekom dana izbio na Pelješcu zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj.  

Vatrogasne snage se bore s vatrom, a evakuirano je 40-ak stanovnika naselja Mokalo i dva autokampa.

Trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik u 15 sati i Trstenik – Dominče u 17 sati.

Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić, a po nalogu načelnika Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije stavljen je u stanje pripravnosti.

13:47 Požar je stigao do ulaza u Orebić.

13:45 Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera i jedan Canadair iz sastava PP NOS OS RH upućeni na gašenje požara na Pelješcu

Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su na gašenje požara na području Orebića - Mokalo - Postup na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

12:30 Požar se oko podneva okrenuo prema kućama i situacija je sve opasnija. "Brane se kuće, situacija je ozbiljna. Čekamo hoće li kanaderi ipak moći uzletjeti, da pomognu barem u jednom dijelu", kazao je Simović.

12:00 "Požar na Pelješcu se razbuktao. Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Podsjećamo da su ranije na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta, kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti", priopćili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

"Požar je aktivan, širi se i zahvatio je već veliku površinu. Čeka nas puno posla. Na požarištu su svi vatrogasci s Pelješca, JVP Slano i DVD Korčula. Stigla su nam dva kanadera, ali zbog jakog vjetra koji nam otežava i gašenje, nisu mogli gasiti. Čeka nas dug dan", kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Dalmacija Danas.

Pročitajte više