Medvedovo Ministarstvo za 22 tisuće kuna kupilo harmoniku

Foto: FaH/123rf

MINISTARSTVO branitelja, osim što plaća ljetovanje u toplicama osuđenom ratnom zločincu Tomislavu Merčepu, bavi se i kupovinom skupocjenih glazbenih instrumenata. Index je od svojih izvora u Ministarstvu branitelja dobio ispis odluke o kupnji harmonike plaćene 22.181,25 kuna. 

Kupili je s računa za pomoć obiteljima nestalih

Ministar branitelja Tomo Medved 2. svibnja 2016. godine odlučio je nepoznatom maloljetnom djetetu hrvatskog branitelja i invalida kupiti harmoniku Bugari Nemo II i za nju iskeširati više od 20 tisuća kuna. U Medvedovoj odluci ne navodi se ni ime djeteta, ni ime roditelja koji je sudjelovanjem u Domovinskom ratu zaslužio harmoniku.

No navodi se proračunska stavka iz koje je harmonika plaćena. Novac su izdvojili s računa pod nazivom "Jednokratna prava za obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja". S te stavke, tvrde naši izvori iz Ministarstva, moguće je isplatiti najviše 6500 kuna. I to samo, kako i ime računa kaže, za pomoć obiteljima zatočenih i nestalih. I samo jednom mogu dobiti takvu pomoć. 

Tvrde da su dobili donaciju

Medvedu to pravilo, međutim, nije smetalo da za harmoniku isplati više nego trostruko veći iznos. Ministarstvo branitelja u odgovoru na naš upit tvrdi da nije potrošilo novac iz proračuna. U neobičnoj financijskoj akrobaciji neka nepoznata tvrtka uplatila je Ministarstvu branitelja donaciju u iznosu koji je u lipu odgovarao cijeni harmonike. Pa je Ministarstvo branitelja samo proslijedilo novac tvrtki Super Audio, koja ima trgovinu ni 500 metara zračne linije od sjedišta Ministarstva. 

Jedini instrument koji su kupili

"Ministarstvo hrvatskih branitelja zaprimilo je zamolbu hrvatskog ratnog vojnog invalida koji se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, a čije je malodobno dijete nadareni glazbenik, za donacijom financijskih sredstava za kupnju glazbenog instrumenta. Budući da Ministarstvo nema mogućnost donirati sredstva za kupnju glazbenog instrumenta, jedno trgovačko društvo ponudilo se donirati potrebna sredstva te je, dana 29. travnja 2016. godine, u korist državnog proračuna na pozicije Ministarstva hrvatskih branitelja uplatilo iznos od 22.181,25 kuna što je bilo dostatno za kupnju glazbenog instrumenta. Dana 6. svibnja 2016. godine Ministarstvo je izvršilo uplatu u korist društva 'Super Audio j.d.o.o.' od kojeg je predmetni instrument i nabavljen. Ovo je jedini glazbeni instrument koji je Ministarstvo hrvatskih branitelja kupilo od stupanja ministra Tome Medveda na dužnost", napisali su nam iz Ministarstva branitelja.

Nepoznat korisnik, nepoznat donator

Nisu, međutim, odgovorili zašto je cijela operacija morala ići preko Ministarstva branitelja niti su nam odgovorili na pitanje koja je tvrtka uplatila potreban novac. Logično bi bilo da je tvrtka izravno platila harmoniku ako je već htjela pomoći nadarenom mladom glazbeniku.

No tada se Tomo Medved ne bi mogao pohvaliti da je u mandatu obilježenom skandalima kupio i harmoniku. Nepoznatom djetetu, donacijom nepoznate tvrtke. 
 

Pročitajte više