Zbog greške suda srušena presuda za smrtonosnu utrku po autocesti Zagreb-Rijeka

Foto: Facebook/PU karlovačka

UKINUTA je presudu kojom su Marin Čolak i Dalibor Opačak bili osuđeni na tri godine zatvora zbog smrti Čolakove suputnice Ivane Obad. 

Županijski sud u Rijeci ukinuo je osuđujuću presudu zato što je sudac prekoračio svoje ovlasti, javlja Telegram.

Zarobljena u gorućem Ferrariju

5. studenoga 2010. u nesreći je zbog jurnjave poginula 20-godišnja Ivana Obad, a prije tri godine na zagrebačkom Općinskom sudu nepravomoćno su osuđena obojica vozača na tri godine zatvora i jednogodišnju zabranu vožnje.

Tada 20-godišnja studentica poginula je na autocesti kraj Bosiljeva kao suputnica Marina Čolaka u Ferrariju 360 Modena, koji se, prema optužnici, utrkivao i sudario s tehnički neispravnim Nissanom 350Z Dalibora Opačaka. Obojica su preživjela, a Ivana je ostala zarobljena u vatri gorućeg Ferrarija. 

>> "Nisu pokazali ni trunke žaljenja": Čolaku i Opačku tri godine zatvora zbog smrti mlade Ivane

Prvotno je spis 323 dana stajao u ladici karlovačkog suda da bi potom bio prebačen na Općinski kazneni sud u Zagreb, gdje je pak suđenje obilježilo niz kontradiktornih vještačenja koja su bila rezultat nepreciznog policijskog fotoelaborata i skice te pogrešno ucrtanih tragova kočenja.

"Očekivano ukidanje presude"

Razgovarali smo s Čolakovim odvjetnikom, Lukom Lenićem. 

"Ukidanje presude je očekivano jer su postojali ozbiljni propusti u istrazi. Tragovi koje je policija utvrdila su nevjerodostojni i nisu dovoljno pojašnjeni u ročištima. Nakon što je donesena prvostupanjska, policiji je došlo očitovanje da su određeni dokazi, koje prije nisu mogli naći, sada pronađeni. Policija je kasnila sa zahtjevima", rekao nam je. 

"Optužba je predložila saslušanje svjedoka koji je sve promatrao s neposredne udaljenosti. Ja tada nisam bio odvjetnik, tek kasnije sam došao. Predloženi svjedok je iskazivao u korist mog branjenika Čolaka. Moj ga prethodnik nije ispitivao. Ni državni odvjetnik ni Opačakov odvjetnik nisu stavili primjedbu na iskaz tog svjedoka. 

Svjedok je rekao kako nije vidio nikoga u traci za pretjecanje", tvrdi odvjetnik.

"Nitko nije stavio primjedbu na iskaz svjedoka, a taj svjedok stavlja mog branjenika u voznu traku. Čudna situacija. Svjedoka koji nikog nije diskreditirao nitko ne uvažava, a on je jedini neutralni svjedok", rekao je Luka Lenić za Index.

Kršenje više propisa

U prosincu 2015. zagrebački Općinski kazneni sud donio je nepravomoćnu presudu koja je sada ukinuta. U presudi je pisalo da su oba osuđena prekršila nekoliko propisa o sigurnosti prometa na cestama i izazvala nesreću s najtežom posljedicom.

Čolak je na autocesti kod Bosiljeva u smjeru Rijeke 5. studenoga 2010. lijevim preticajnim trakom vozio Ferrari u kojem je suvozačica bila Ivana Obad, a Opačak je upravljao Nissanom 350 te se kretao desnom voznom trakom. Čolak je nakon pretjecanja, protivno Zakonu o sigurnosti prometa, uz kočenje skrenuo iz lijeve preticajne trake u desnu pri brzini od čak 205,3 kilometra na sat. Pritom nije provjerio može li to učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu te se, kako stoji u presudi, svojim vozilom popriječio na pravac kretanja Opačkova automobila koji je također vozio preko 205 kilometara na sat.

Opačak je radi izbjegavanja naleta na Čolakov Ferrari koji je usporavao, kočio i skretao u desno na zaustavnu traku. No Čolak je nastavio i dalje skretati desno te ga je Opačak okrznuo. Opačkov Nissan u tom se trenutku desnim kotačima kretao izvan kolnika te je udario u rubni kamen nakon čega se okrznuti Čolakov Ferrari zanio po zaustavnoj traci, udario u rubni kamen i prometnu signalizaciju, više puta se prevrnuo po zemljanoj površini i zapalio se, a u požaru je došlo do eksplozije spremnika goriva. 

U toj nesreći Ivana Obad je zadobila višestruke ozljede od kojih je preminula na mjestu nesreće. 

Bez trunke žaljenja

Sudac Miljenko Đaković istaknuo je da je izmijenjena optužnica u kojoj se tvrdilo da je Opačak pretjecao Čolaka, što ne umanjuje krivnju nijednog od nepravomoćno osuđenih za ovu nesreću.

“U ovom slučaju je riječ o svjesnom i grubom kršenju prometnih propisa koje karakterizira sebičnost i potpuna nebriga”, rekao je sudac, dodavši da je svaki vozač na svoj način pridonio nesreći. 

“Ražalostilo me što tijekom postupka nisam vidio istinske trunke žaljenja. Nitko nije priznao da je pogriješio. Osim kurtoaznog izraza kajanja, iskrenog žaljenja kod okrivljenika nisam vidio”, naglasio je sudac Đaković tijekom izricanja presude kada je Opačak zaplakao. 

Prekoračenje ovlasti

Međutim, Županijski sud u Rijeci zaključio je da je sudac prekoračio svoje ovlasti jer je u presudi navedeno Čolakovo kočenje pri prelasku u desnu traku. O tome nije bilo riječi u optužnici. 

Zato je Županijski sud u Rijeci odlučio da je sudac napravio povredu odredaba kaznenog postupka. Suci u presudi mogu skratiti neutvrđeni dio optužbe, ali ga ne smiju proširivati. Slučaj je sada vraćen na Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Pročitajte više