The Best FIFA Football Awards

Luka Modrić je najbolji nogometaš na svijetu!

Foto: Guliver Image/Getty Images

FIFA je odlučila: Luka Modrić najbolji je nogometaš svijeta u 2018 godini. Hrvatski kapetan nagradu je odnio u konkurenciji Cristiana Ronalda i Moa Salaha.

Modriću je nagradu predao prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino. 

Hrvatska je u Londonu na dodijeli najboljih na svijetu imala i Zlatka Dalića, koji je bio nominiran za trenera godine. Ipak, svjetski prvak Didier Deschamps je pobijedio Dalića i Zidanea.

Nakon što je zahvalio svima za koje je mislio da treba, Luka se u govoru dotaknuo i Zvone Bobana i generacije 1998. koja je u Hrvatsku prije 20 godina donijela svjetsku broncu.

''U ovom trenutku želio bih zahvaliti mom idolu Zvoni Bobanu i generaciji hrvatskih nogometaša koji su 1998 osvojili svjetsku broncu. Bili su mi velika inspiracija i kao momčad nas uvjerili da i mi povjerujemo kako možemo napraviti nešto veliko u Rusiji. Nadam se da ćemo mi biti inspiracija nekoj drugoj generaciji koja dolazi'', kazao je Luka, a u tim trenucima Boban, koji je sjedio u publici, nije mogao prestati plakati.

Glasali su izbornici i kapetani reprezentacija, novinari i navijači, a Modrić je slavio ispred kapetana portugalske reprezentacije i bivšeg suigrača iz Real Madrida, a sada novog člana Juventusa Cristiana Ronalda te napadača egipatske reprezentacije i Liverpoola Mohameda Salaha.

Zanimljivo, Ronaldo se ponovno nije pojavio na svečanosti, baš kao i 30. kolovoza u Monacu kada je Modrić bio proglašen za najboljeg nogometaša Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA). Modrić je i tada slavio ispred Ronalda i Salaha. Portugalac se u Kneževini nije pojavio jer mu je jako teško palo što je ostao bez nagrade, a ovoga puta su iz Juventusa poručili kako nitko neće prisustvovati svečanosti jer je prekratko vrijeme do nove ligaške utakmice torinske Stare dame.

Modrić je nagradom "The Best" na najljepši mogući način zaokružio fantastičnu godinu u kojoj je u dresu hrvatske vrste osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, a s Real Madridom četiri trofeja pri čemu i europsku krunu, i to četvrtu u posljednjih pet godina. Osvojio je i tri najveća individualna priznanja koja nogometaš može dobiti. Proglašen je najboljim igračem svijeta, Europe i Svjetskog prvenstva. 

Dodajmo kako ovo nije prvi put da Hrvatska ima igrača koji je među tri najbolja na svijetu. Prije točno 20 godina Davor Šuker je osvojio treće mjesto u FIFA-inom izboru iza pobjednika Francuza Zinedinea Zidanea i Brazilca Ronalda.

Međunarodna nogometna federacija nagradu za najboljeg nogometaša svijeta dijeli od 1991. godine, a prvi dobitnik je bio Nijemac Lothar Matthaus. Od 2010. do 2015. godine nagradu je dodjeljivala u suradnji s France Footballom koji najboljem nogometašu svijeta daje Zlatnu loptu. Međutim, prije tri godine FIFA i Francuzi odlučili su se razići.

Modrić se može pohvaliti kako je tek 15. igrač koji je ušao u odabrano društvo. Nagradu su do sada dobivali nogometni majstori kao što su Brazilci Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Rivaldo i Kaka, Talijani Roberto Baggio i Fabio Cannavaro, Francuz Zinedine Zidane, Nizozemac Marco van Basten, a od 2008. godine nagradu su osvajali jedino Portugalac Cristiano Ronaldo i Argentinac Lionel Messi. Obojica po pet puta, a Modrić je postao prvi igrač na svijetu koji je srušio njihovu dominaciju.

Zanimljivo, Modrić je postao i tek prvi nogometaš u posljednje 24 godine koji je u istoj godini dobio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta i za najboljeg igrača svjetskog prvenstva. Posljednjem je to uspjelo Brazilcu Romariju 1994. godine.

Modrić je uvršten i u najbolju momčad sezone, a osim njega u idealnih 11 su vratar David de Gea, braniči Dani Alves, Raphael Varane, Sergio Ramos i Marcelo, veznjaci N'Golo Kante i Eden Hazard te napadači Lionel Messi, Cristiano Ronaldo i Kylian Mbappe.

Nažalost, hrvatski izbornik Zlatko Dalić ostao je bez nagrade za najboljeg trenera godine. Trofej je pripao Didieru Deschampsu koji je predvodio francusku vrstu do svjetske krune. U konkurenciji za nagradu bio je i bivši trener Reala iz Madrida Francuz Zinedine Zidane.

"Ponosan sam što sam u ovom društvu, među tri najbolja trenera na svijetu. Ovo je nagrada za moj rad u proteklih 12 godina i hvala igračima jer bez njih ovoga ne bi bilo", poručio je Dalić.

Najboljom nogometašicom proglašena je Brazilka Marta, i to čak šesti put, dok je nagradu za najboljeg trenera ženskih ekipa dobio Francuz Reynald Pedros koji vodi žensku ekipu Lyona.

Najbolji vratar je Belgijac Thibaut Courtois, nagradu Ferenc Puskas za najljepši gol sezone dobio je napadač Liverpoola Mohamed Salah za pogodak koji je postigao u gradskom derbiju protiv Evertona, dok je nagrada za najbolje navijače pripala Peruancima.

Nagradu za fair-play dobio je njemački nogometaš Lennart Thy koji je donirao DNK prije sedam godina kako bi pomogao oboljelima od leukemije. 

Legendarni glumac Patrick Stewart otvorio je svečanu dodjelu, a domaćini večeri bili su britanski glumac Idris Elba te francuska novinarka Anne-Laure Bonnet. U zabavnom dijelu programa nastupio je Noel Gallagher, bivši frontmen grupe Oasis i veliki navijač Manchester Cityja.

22:00 Luka Modrić najbolji je nogometaš svijeta

21:50 Nagrada za nogometašicu godine pripala je Brazilki Marti.

21:40 Izabrana je najbolja momčad 2018. David De Gea, Dani Alves, Marcelo, Raphael Varane, Sergio Ramos, Luka Modrić, Ngolo Kante, Eden Hazard, Leo Messi, Kaylan Mbappe, Cristiano Ronaldo

21:35 Lennart Thy je dobio nagradu za fair-play godine. 

21:30 Nagrada za najbolje navijače pripala je navijačima Perua.

21:05 Nagradu za najboljeg trenera/trenericu jedne ženske ekipe dobio je trener igračica Lyona Reynald Pedros.

21:00 Slijedi nagrada za najboljeg vratara godine. Pobjednik je, opet očekivano, sjajni Belgijac Thibaut Courtois.

20:55 Arsene Wenger predat će nagradu za najboljeg trenera godine. Očekivano, Deschamps je najbolji trener godine.

20:45 Nagrada Ferenc Puskas za najljepši gol godine pripala je Mo Salahu za krasan gol protiv Evertona. Nagradu su predali Didier Drogba i Noel Galagher, vođa legendarnih Oasisa.

20:35 Evo i satnice:

20:30 Legendarni glumac Patrick Stewart otvorio je svečanu dodjelu, a onda je stvar u ruke preuzeo Idris Elba.

20:20 Dalić je došao pred kamere HRT-a.

''Ovo je nešto predivno. Razmjenjujemo iskustva, družimo se, ali sad bez pritiska. Zaista mi je velika čast da sam u društvu Deschampsa i Zidanea, da sam među tri najbolja trenera na svijetu. Sjajna je to stvar za hrvatski nogomet da ima dva predstavnika u ovom društvu. Ovo je zahvala svim mojim igračima, nije ovo mala stvar, a naše srebro je dovelo do svega'', rekao je Dalić za HRT uoči dodjele pa otkrio tko je za njega najbolji na svijetu:

''Luka je to zaslužio ove godine. Messi je najbolji na svijetu, ali ovo je Lukina godina'', rekao je Dalić koji je otkrio da je glasao za Modrića za najboljeg igrača i za Deschampsa za najboljeg trenera.

Dalić se osvrnuo i na reprezentaciju:

''Krenuli smo loše u novu sezonu, ali to nas neće obeshrabriti. Znamo što je naš cilj, a to je EP. Reprezentacija nije posao od jednog dana, nego od nekoliko godina.''

20:10 Evo nam i Luke na Red Carpetu.

20:05 Crvenim tepihom dominira Sergio Ramos sa svojom suprugom, a kapetana Reala vidimo i u društvu Ronalda, onog pravog Ronalda.

20:00 Zanimljivu izjavu dao je sjajni Belgijac Eden Hazard.

''Glasao sam za Modrića, ali Salah je moj prijatelj i volio bih da on pobijedi.''

19:55 Stigle su i prve izjave.

''Ovo je godina Luke Modrića, već sam to rekao. Messi i Ronaldo, svaka čast, ali Modrić je ove godine najbolji na svijetu'', rekao je Zlatko Dalić.

Gareth Southgate: Glasao sam za Modrića, bio je fantastičan protiv nas, došao je do finala SP-a, osvojio je Ligu prvaka, teško je to postići u jednoj sezoni.

Dario Šimić: Ovo je povijesna večer za hrvatski nogomet. Dalić i Modrić su zaslužili nagrade. Dogurati ovdje, to je povijesni uspjeh.

19:10 Evo nas malo na nogometnom Red Carpetu. 

18:35 Domaćini večeri su britanski glumac Idris Elba, poznat po ulogama u kultnoj Žici i hvaljenom Lutheru te Anne-Laure Bonnet.

18:30 U dvoranu polako pristižu gosti. Vidimo tako susret Sergija Ramosa i Kyliana Mbappea te dolazak Raphaela Varanea.

17:50 Luka je stigao u Royal Festival Hall gdje će se održati svečanost, a dočekali su ga supruga i Zvone Boban.

Svjetska nogometna federacija će na svojoj gala večeri "The Best" dodijeliti devet nagrada. Za najboljeg nogometaša, nogometašicu, golmana, trenera, trenera ženske ekipe, Puskasevu nagradu za najljepši gol, nagradu navijača, fair play nagradu i najboljih 11 u izboru FIFPro-a, udruženja profesionalnih nogometaša.

Hrvatskim navijačima, naravno, bit će najzanimljivija nagrada za najboljeg nogometaša svijeta za koju kandidiraju Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah i Luka Modrić. Njih trojica odabrani su među deset igrača koji su kandidirali za finale.

Cristiano Ronaldo neće u prisustvovati dodjeli nagrada svjetske krovne organizacije FIFA-e, što bi mogao biti znak da će priznanje za najboljeg nogometaša svijeta dobiti hrvatski kapetan Luka Modrić.

''Nitko iz Juventusa neće prisustvovati jer je prekratko vrijeme od našeg večerašnjeg povratka u Torino te utakmica u srijedu te iduću subotu. Juventus je zahvalan na pozivu, no ne može se odazvati'', rekla je Juventusova glasnogovornica Enrica Tarchiza Hinu u nedjelju navečer.

Embed from Getty Images

U konkurenciji za najboljeg trenera je i Zlatko Dalić, koji je hrvatsku odveo do finala SP-a, no hrvatskom izborniku malo tko daje neke ozbiljne šanse. Apsolutni favorit je izbornik svjetskih prvaka Francuza, Didier Deschamps. Treći u konkurenciji je Zinedine Zidane, koji je s Realom osvojio treći naslov Lige prvaka u nizu.

Modrić je ove godine već osvojio nagradu za najboljeg igrača SP-a te UEFA-inu nagradu za najboljeg igrača, a glavni je favorit i za nagradu FIFA-e. Osvoji li Luka trofej, prekinut će desetgodišnju dominaciju Messija i Ronalda koji su nagrade podijelili ravnomjerno - pet svakome.

Svjetska krovna nogometna organizacija je svoju nagradu prvi put dala 1991. godine, a od 2010. do 2015. godine nagradu je dodjeljivala u suradnji s France Footballom koji najboljem nogometašu svijeta daje Zlatnu loptu. Međutim, prije dvije godine FIFA i Francuzi odlučili su se razići pa je tako Cristiano Ronaldo 2016. i 2017. bio i The Best i Zlatna lopta.

> Modrić postaje The Best? Evo koje su razlike između te nagrade i Zlatne lopte

Najveća razlika između te dvije nagrade je razdoblje na koje se odnosi. FIFA-ina nagrada gleda prošlu sezonu (ovaj put od 3. srpnja 2017. godine do završetka Svjetskog prvenstva), a France Football daje nagradu najboljem igraču u kalendarskoj godini.

Razlika je i u načinu izbora. Kod FIFA-e prvo žiri od 13 članova bira desetoricu najboljih igrača, a zatim navijači, novinari, izbornici i kapetani reprezentacija glasaju. Glasa se tako da se biraju trojica igrača kojem se daju pet bodova, tri i jedan bod. Trojica s najviše bodova su finalisti, a onaj s najviše bodova postaje The Best.

Kako se glasa?

Nagrade se dodjeljuju za razdoblje od 3. srpnja 2017. do 15. srpnja 2018. godine, što znači da se utakmice ove sezone nisu uzimale u obzir. Navijači su na internetu mogli dati svoj glas za najboljeg igrača, igračicu i trenera. Njihovi glasovi čine 25 posto ukupnog rezultata. U istom omjeru broje se glasovi svih izbornika reprezentacija članica FIFA-e, svih kapetana reprezentacija i odabranih stručnjaka.

Oni su ove godine Sami Al-jaber (Saudijska Arabija), Emmanuel Amuneke (Nigerija), Cha Bum-Kun (Južna Koreja), Fabio Capello (Italija), Didier Drogba (Obala Bjelokosti), Kaka (Brazil), Ronaldo (Brazil), Carlos Alberto Parreira (Brazil), Frank Lampard (Engleska), Lothar Matthäus (Njemačka), Alessandro Nesta (Italija), Andy Roxburgh (Škotska) i Wynton Rufer (Novi Zeland).

Izbornici i kapetani smiju glasovati za igrače i trenere iz svoje reprezentacije ili kluba, ali ne mogu sami za sebe.

Nagrada za najljepši gol, odnosno Puškaševa nagrada

Gareth Bale (Real Madrid vs Liverpool)

Denis Cheryshev (Russia vs Croatia) 

Cristiano Ronaldo (Real Madrid vs Juventus)

Lazaros Christodoulopoulos (AEK vs Olympiakos) 

Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro vs America MG) 

Riley McGree (Newcastle Jets vs Melbourne City)

Lionel Messi (Argentina vs Nigeria, World Cup) 

Benjamin Pavard (France vs Argentina, World Cup)

Ricardo Quaresma (Portugal vs Iran, World Cup) 

Mohamed Salah (Liverpool vs Everton) 

Nagrada za najboljeg golmana na svijetu

Thibaut Courtois (Belgium & Real Madrid)

Kasper Schmeichel (Denmark & Leicester)

Hugo Lloris (France & Tottenham) 

Najbolja nogometašica na svijetu

Ada Hegerberg (Lyon & Norway)

Dzsenifer Marozsan (Lyon & Germany)

Marta (Orlando Pride & Brazil)

Najbolji trener neke ženske ekipe

Reynald Pedros (Lyon)

Asako Takakura (Japan)

Sarina Wiegman (Netherlands)

 

Pročitajte više