Kaos u Dalmaciji: Bura čupa stabla, ceste pod vodom, avioni ne mogu sletjeti

NAJAVLJENA hladna fronta stigla je i nad Jadran i Dalmaciju. Dok u Podvelebitskom kanalu udari bure dosežu i do 150 kilometara na sat, jaka bura puše i na splitskom području. Na DHMZ postaji Split Marjan izmjereni su orkanski udari vjetra do 122 kilometra na sat.

>> Imate li snimke i fotografije nevremena, šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox naših Facebook stranica.

Bura lomi grane i čupa iz korijena čitava stabla, piše Dalmacija Danas.Tako je bura srušila cijelo stablo na rivi u Kaštel Sućurcu, srušenih stabala ima na Marjanu, a jedna je grana pala u Ulici Table na Skalicama. U Ulici Domovinskog rata u blizini Westgate nebodera bura je iščupala krov autobusne stanice.

Snažan vjetar dignuo je ogromne količine prašine u Kaštelima i raznim splitskim kvartovima. Vatrogasci u Splitu imaju pune ruke posla. Trenutno je najveća intervencija na ulazu u patologiju KBC-a Split gdje je bura srušila stablo pa nitko ne može izaći van. Bura je na Peristil srušila i dio drvene konstrukcije uz katedralu sv. Duje.

Čitatelji s istoka grada javljaju da se ogromne količine prašine dižu s Karepovca čije su površine posljednjih mjeseci nasute zemljom i pijeskom. Puno prašine ima i na Žnjanu.

Zbog orkanskih udara vjetra, ali i grmljavinskih oblaka koji se stvaraju, nastali su problemi u zračnom prometu. Kako se može vidjeti na stranici Flightradar24, nekoliko zrakoplova koji su trebali sletjeti u Split posljednjih pola sata kruže nad otvorenim morem.

Na internetskoj stranici splitske zračne luke označeno je kako nekoliko letova kasni u dolasku. Primjerice, na Resnik još nije sletio zrakoplov iz Stuttgarta čije je planirano slijetanje bilo u 12:35 sati. Problemi su i u pomorskom prometu. Trajekt iz Supetra s polaskom u 12:30 krenuo je s Brača s pola sata zakašnjenja.

"Jaka je bura stvorila teškoće za slijetanje zrakoplova u našu zračnu luku te su zrakoplovi iz Zagreba, Pariza, Londona, Frankfurta, Stuttgarta, Berlina i Praga odlučili biti u holdingu, što to znači da su na većim visinama nadlijetali šire područje čekajući da se vrijeme poboljša kako bi mogli sletjeti u splitsku zračnu luku", rekao je pomoćnik direktora splitske zračne luke Pero Bilas za Hinu.

Pri polijetanju nije bilo problema

Prema njegovim riječima, udari bure bili su i do 35 čvorova, a u kasnije poslijepodne stanje se počelo smirivati te su zrakoplovi iz Milana, Hamburga i Beograda sletjeli u splitsku zračnu luku.

Bilas je rekao kako nije bilo teškoća pri polijetanju zrakoplova iz splitske zračne luke jer je ono manje zahtjevno od slijetanja.

"Padaju stabla na sve strane"

Vatrogasci su nešto iza 12 sati intervenirali u Šibeniku kako bi uklonili stablo koje se srušilo na automobil i motor u Ulici mandalinskih žrtava u šibenskom kvartu Krvavice, a srećom nitko nije ozlijeđen, javlja ŠibenikIn.

Čitatelji su poslali video intervencije na Baldekinu gdje su upućeni vatrogasci zbog manjeg požara na stablu. U Županijskom centru 112 kazali su nam da imaju dojave sa svih strana.

"Padaju stabla na sve strane. Imali smo dojave s Bioca, Mandaline i Baldekina, a to su intervencije samo u užem dijelu grada", kažu u Centru 112.

Blokada prometa

Za sve kategorije vozila zbog olujnog vjetra zatvoreni su:

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za osobna vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina, a za ostale skupine vozila cestama Benkovac - Kistanje - Knin - Gračac ili Split - Knin - Gračac. Na naplati Posedarje u smjeru Zagreba kolona je oko 2 km. Savjetujemo vozačima da za izlazak s autoceste A1 u smjeru unutrašnjosti koriste izlaze Zadar 2 ili Benkovac.
- državna cesta DC54 Maslenica - Zaton Obrovački - Paški most
- brza cesta Solin - Klis u smjeru Splita.

Samo za osobna vozila otvorene su:

- autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar);
- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene
- državna cesta DC27 Gračac - Zaton Obrovački
- brza cesta DC1 Solin - Klis u smjeru Klisa, a u smjeru Splita zatvorena je za sav promet.

U prekidu su:

- trajektne linije: Prizna - Žigljen, Lopar - Valbiska i Stinica - Mišnjak, Dubrovnik - Lopud - Suđurađ
- katamaranske linije: Split - Bol - Hvar - Korčula - Dubrovnik u 16:15 iz Splita, Split - Hvar - Vela luka - Ubli u 15:00 iz Splita, Split - Vis u 15:00 iz Splita, Rijeka - Cres - Mali Lošinj, Rijeka - Rab - Novalja.
-Trajekt na liniji Šibenik - Kaprije - Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

-Brod na liniji Šibenik - Zlarin - Prvić Luka - Šepurine - Vodice bez pristajanja u luku Zlarin.

- Katamaran na liniji Split - Bol - Jelsa s polaskom iz Splita u 16:30 za Stari Grad plovi bez pristajanja u luke Bol i Jelsa.

- Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta 24. 9. 2018 (ponedjeljak) brodar uvodi raniji povratak M/B Sveti Salvestar na državnoj liniji br. 612 s polaskom u 11:30 h iz uvale Porat > Uvala Salbunara > Mezoporat > Luka Komiža.

Pročitajte više