Padaju cijene dionica i na europskim burzama

Foto: EPA

NA europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, nakon prošlotjednog snažnog rasta, jer ulagači nisu voljni riskirati zbog moguće eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 posto, nakon prošlotjednog snažnog rasta.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,05 posto, na 7,485 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 12,397 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5,484 boda.

Najviše su jutros pale cijene dionica u rudarskom i automobilskom sektoru, oko 0,8 posto, jer su ti sektor najosjetljiviji na trgovinske napetosti.

Ulagači su, naime, oprezni jer danas na snagu stupaju 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD.

Peking će, kako je najavio, uzvratiti carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode. Uz to, otkazao je za ovaj tjedan zakazane pregovore o trgovini te poručio da zamjenik premijera Liu He neće doći na sastanak u Washington.

Trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava započeo je u srpnju kada je Washington uveo carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Tenzije su ojačale u kolovozu kada je u drugoj rundi borbe Trump uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vrijedne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta, a trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao bi se dodatno zaoštriti jer je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio da bi mogao uvesti carine i na preostali uvoz Kine vrijedan 267 milijardi dolara.

„Problem je što bi trgovinski sukob mogao dodatno eskalirati jer su dvije strane vrlo daleko po ključnim pitanjima. Trump je i dalje prkosan i poručuje da je vrijeme da se čvrsto stane u vezi Kine, a njegova prijetnja carinama na sav kineski uvoz i dalje stoji”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu gotovo 1 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo, kao ni na burzama u Šangaju i Seoulu.

Pročitajte više