VIDEO Kolinda u Americi pjevala Thompsona

Screenshot: HRT

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović tijekom svojeg posjeta Sjedinjenim Američkim Državama bila je posebna gošća na obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Kolinda je u jednom trenutku stala za mikrofon i zapjevala pjesmu Marka Perkovića Thompsona "Lijepa li si". Istog onog pjevača koji je pjevao pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" u kojoj slavi ustaške logore.

Iako je Kolinda razdragano pjevala Thompsona, izgleda da je imala problema s riječima pjesme koje je, čini se, čitala mobitela.

Bizarnu scenu u kojoj Kolinda nabada riječi Thompsonove pjesme njišući se uz pratnju benda u kojem je i fratar dok je iznad njih razvijen transparent "Welcome dobro nam došla predsjednice" s hrvatskom i američkom zastavom doista je teško opisati, no zato je tu video koji će sve mnogo bolje dočarati.

 

Kolinda kao obožavateljica i zaštitnica Thompsona

Kolinda je i prije znala izjavljivati kako voli Thompsonove pjesme (što se po čitanju riječi s mobitela i ne bi baš reklo), a nije joj prvi put ni da pjeva Thompsona. Isto je radila i na vojnom hodočašću u Lourdesu. 

Predsjednica je izjavljivala kako su "neke Thompsonove pjesme dobre za zajedništvo", a da sporne pjesme tog pjevača nije čula. 

Kako državni vrh uvijek nekako propusti čuti, na primjer, Thomsonovo izvođenje pjesme koja slavi ustaške logore i ustaške koljače, koristimo priliku da Kolindu i ovoga puta podsjetimo na tu činjenicu, kao i na to tko je zapravo Marko Perković Thompson.

Zabrane koncerata

Thompson je omiljeni pjevač hrvatske (ekstremne) desnice i samim time je polarizirajuća figura u ionako duboko podijeljenom hrvatskom društvu. Da je Thompson itekako problematičan i izvan granica Hrvatske, pokazuje i podatak da su mu u zadnjih par godina zabranjeni nastupi u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, ali i Sloveniji. Posebno je zanimljiv ovaj zadnji slučaj, kad je nakon zabrane Thompsonova koncerta u Mariboru pjevač tražio da ga zaštiti - državni vrh. I Plenković i Kolinda su tada stali u Thompsonovu obranu, ali bez uspjeha.

Strani mediji bez simpatija za Thompsona

Konzervativni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung Thompsona je opisao kao "desnoradikalnog ljigavca i glorifikatora fašizma", dodavši kako je njegova pojava pokvarila dotad veseo doček nogometaša. 

I ugledni Financial Times piše kako je Hrvatska postigla autogol pozivanjem Thompsona na doček reprezentacije.

"Perković, kojeg Thompson nazivaju po automatskom oružju, nacionalistički je pjevač koji je o genocidu i konclogorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad su Hrvatskom vladali fašisti, pjevao pozitivno. On je postao popularan kad je Jugoslavija kliznula u rat 1990-ih, a njegova prva pjesma bila je o zaštiti svog sela", piše Financial Times. 

U stranim su medijima u posljednjih tjedan dana osvanuli deseci članaka u kojima se problematizira nastup Thompsona na najvećem javnom okupljanju u povijesti neovisne Hrvatske.

Simpatizer ustaša

Da je Thompson simpatizer ustaša, poznato je odavno. Primjera radi, njegova najpoznatija pjesma Bojna Čavoglave počinje riječima "Za dom spremni" - ustaškim pozdravom iz vremena Nezavisne države Hrvatske kojom je vladao Hitlerov pokorni podanik Ante Pavelić. Thompson i dalje, 23 godine nakon rata, tu pjesmu s tim pozdravom izvodi na svojim koncertima. No to nije jedina pjesma u kojoj Thompson, uvijeno ili otvoreno, slavi ustaški pokret.

Thompson zaziva "spuštanje guste magle" - što mislite otkud mu ta slika? 

U pjesmi "Reci, brate moj" Thompson najavljuje kako će se "opet gusta magla spustiti", što je jasna aluzija na ustašku pjesmu "Spustila se gusta magla", koja slavi Antu Pavelića i ustaški pokret.

Nostalgija za djedovom košuljom u pjesmi koja se zove po Pavelićevu citatu

U pjesmi "Ljutu travu na ljutu ranu", što je gotovo pa izravan citat ustaškog poglavnika Ante Pavelića iz 1934. godine, Thompson pjeva "Onu istu našu košulju mi pripremi, na tavan je stavi, za mene je spremi, bit će ona opet i sinu po mjeri, kao što je bila mom djedu i meni", što je jasna aluzija na crne košulje koje su nosili hrvatski fašisti u vrijeme NDH, odnosno na želju da se iste košulje opet vrate u upotrebu.

U pjesmi "Geni kameni", koja je djelomično izvedena na dočeku Vatrenih u Zagrebu, Thompson pjeva: "Loša bila 45., rasula nas preko svijeta." Zašto je za jednog simpatizera ustaškog pokreta loša bila 1945. godina, koju cijeli svijet pamti po pobjedi nad nacizmom i fašizmom, nije teško pogoditi. Naime, tada su Thompsonovi favoriti u Drugom svjetskom ratu izgubili, a ustaše su pobjegle od partizana i saveznika i to "preko svijeta" (prvenstveno u Južnu Ameriku uz nemalu pomoć Katoličke crkve).

U pjesmi "Lijepa li si" jedan od stihova je "Herceg-Bosno, srce ponosno." Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. studenog 1991. godine, a 28. kolovoza 1993. proglasili su je republikom. Hrvatska je tijekom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996., financirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i nekoliko kadrova u spotu "Lijepa li si". Zbog zločina počinjenih na području "Herceg-Bosne" prošle su godine, između ostalih, pravomoćno osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar obrane Bruno Stojić (20 godina zatvora).

Najstrašnije od svega - Jasenovac i Gradiška Stara

No uvjerljivo najstrašnija pjesma koju je Thompson pjevao je Jasenovac i Gradiška Stara, pjesma koja veliča klanje Srba u ustaškim koncentracijskim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

O kakvoj se pjesmi radi, možda najbolje govori njezin tekst: 

Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure
U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Oj, Neretvo, teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu
Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani
Ko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

Gospe sinjska, ako si u stanju, uzmi Stipu, a vrati nam Franju
Oj, Račane, jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića

Podsjetimo, Index je prije punih 15 godina objavio snimku koja dokazuje da je Thompson na svojim koncertima pjevao pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara, koja slavi Antu Pavelića i ustaške zločine nad Srbima. Thompson je, podsjetimo i na to, prvo tvrdio da se toga ''ne sjeća'', ali je nedugo nakon toga priznao da je dotičnu pjesmu ipak pjevao i to, da se poslužimo Thompsonovim riječima, ''svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama''. Više o Thompsonovom muljanju oko izvođenja pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" možete čitati ovdje.

>> Thompson opet besramno laže o veličanju Jasenovca, ali internet sve pamti

Predsjednica nikako da čuje spornu pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" koju je pjevao Thompson - evo je samo za Kolindu

Nakon toga je još jednom pokušao demantirati da je pjevao Jasenovac i Gradišku Staru, a Index ga ovom prilikom još jednom poziva da nas tuži ako je neistina da je ikada pjevao pjesmu koja veliča Antu Pavelića i klanje Srba u koncentracijskim logorima NDH.

Kako bi Kolinda napokon čula pjesmu u kojoj Thompson slavi ustaške logore i koljače, evo još jednom pjesme Jasenovac i Gradiška Stara u izvedbi Marka Perkovića Thompsona i Joška Tomičića.


*Video je ilustrativan i ne prikazuje Thompsona kako pjeva koljačku pjesmu, ali na audio snimci koja ga prati zabilježen je Thompsonov glas koji pjeva dotičnu pjesmu. Da ju je pjevao, u konačnici, priznao je i sam Thompson.

Pročitajte više