Mediji pišu o strašnoj erupciji vulkana na Islandu. Znanstvenici: "Lažete ljude"

Screenshot: YouTube

BROJNI svjetski mediji prenijeli su dramatične najave koje je objavio britanski The Sunday Times o navodnoj skorašnjoj erupciji vulkana Katla na Islandu koja bi, kako piše The Sunday Times, mogla imati katastrofalne posljedice.

U priči koju je objavio britanski list tvrdi se da su najnovija mjerenja koja su proveli znanstvenici utvrdila da Katla izbacuje "enormne" količine ugljičnog dioksida i da bi mogao eruptirati svakog trenutka.

Znanstvenici su prošlog tjedna objavili studiju u časopisu "Geophysical Research Letters" u kojoj stoji da vulkan izbacuje između "12 i 24 kilotona ugljičnog dioksida svaki dan". The Sunday Times objavio je i kako su znanstvenici predvidjeli da će vulkan uskoro eruptirati, ali jedna od znanstvenica koja je radila na studiji demantirala je tu informaciju i tvrdi da se u studiji naglašava kako znanstvenici nisu u poziciji predviđati hoće li Katla eruptirati ni da se u njoj nakuplja magma.

Britanski list u prilično apokaliptičnom članku piše kako su znanstvenici najavili da bi Katla mogla eruptirati svakog trenutka te da će erupcija biti veća od erupcije vulkana Eyjafjallajokull 2010. godine, kada je zbog ogromne količine dima bio zatvoren gotovo cijeli sustav zračnog prometa u Europi. Priču britanskog lista prenijeli su mediji diljem svijeta, a onda su reagirali znanstvenici koji su radili na studiji o Katli.

Jedna od njih je Evgenia Ilyinskaya, znanstvenica sa Sveučilišta u Leedsu, koja je na Twitteru članak u britanskom listu nazvala sramotnim.

"Eksplicitno sam izjavila da nismo u poziciji govoriti hoće li Katla eruptirati, ali i da u slučaju erupcije poremećaji u zračnom prometu neće biti ni približno veliki kao što je bio slučaj 2010. godine. Lažete svojim čitateljima", napisala je Ilyinskaya.

"Najveća šteta je činjenica da je istinita verzije priče dovoljno zanimljiva sama po sebi i dovoljno bitna. Otkrili smo nešto potpuno neočekivano, što će pomoći predvidjeti buduće erupcije", kazala je.

I profesor sa Sveučilišta na Islandu Magnús Tumi Guðmundsson na Facebooku je komentirao članak u britanskom listu, kazavši da je studija potpuno krivo interpretirana u mainstream medijima.

"Mjerenja nam ne govore je li došlo do nakupljanja magne ili koliko će velika biti erupcija i autori studije to nikada nigdje nisu ni napisali", kazao je.

Pročitajte više