Pretilost će kod Britanki postati najveći faktor rizika za obolijevanje od raka

Ilustracija: EPA

ISTRAŽIVANJE provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje kako će pretilost kod žena do 2043. godine postati najveći faktor rizika za razvoj raka koji je moguće prevenirati. Tako će pretilost postati najveći faktor rizika, u odnosu na pušenje koje je to trenutno.

Prema trenutnom stanju, 12 posto slučajeva raka kod žena povezuje se s pušenjem, dok se 7 posto njih povezuje s viškom kilograma i pretilošću.

Opada broj pušača, raste broj pretilih

Kako javlja BBC, broj pušača u Velikoj Britaniji opada dok je pretilost sve češća. Istraživanje predviđa kako će se trenutni trendovi nastaviti.

Istraživanje o raku u Velikoj Britaniji prema izračunima prognozira da će do 2035. godine 10 posto slučajeva raka u toj zemlji biti povezano s pretilošću, dok će 9 posto biti povezano s pušenjem.

Do 2043. godine, ako se trendovi nastave, prekomjerna kilaža i pretilost bit će povezana s više slučajeva raka nego što će to biti slučaj s pušenjem.

Prevencija pušenja

Kod muškaraca u Velikoj Britaniji pretilost ipak neće preuzeti prvo mjesto u poretku faktora rizika od raka. Kod njih će najveći faktor rizika i dalje ostati pušenje, jer u toj zemlji ima više pušača nego pušačica. No, iako je broj pretilih muškaraca veći od broja pretilih žena, studija pokazuje kako pretilost više utječe na razvoj raka kod žena nego kod muškaraca.

Rakovi koji su povezani s pušenjem su, prema ovom istraživanju, akutna mijeloična leukemija, rak pluća, rak mjehura, rak crijeva, rak grlića maternice, rak gušterače i rak na želucu.

Rakovi povezani s pretilošću uključuju rak crijeva, rak žuči, rak bubrega, rak jetre, rak dojke, rak jajnika i rak štitne žlijezde.

Pretilost kao faktor rizika

Profesorica Linda Bauld, koja je stručnjakinja za prevenciju raka, poručila je kako osobe koje su pretile kao djeca imaju pet puta veće šanse da imaju prekomjernu težinu kako odrasli.

"Stoga radimo na osvještavanju veze između nastanka raka i pretilosti i pozivamo na mjere koje će zaštititi djecu, poput zabrane reklamiranja brze hrane prije 21 sata, kao i na restrikcije na popuste kod manje zdravih proizvoda", dodala je.

Poručila je i kako je smanjenje broja pušača u Velikoj Britaniji razlog za slavlje te dodala kako moraju početi raditi na sprječavanju pretilosti.

Pročitajte više