U Zagrebu 11 stupnjeva, na jugu skoro 30: Na snazi je crveno upozorenje

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U NOĆI je stigla nova, dugo najavljivana promjena vremena koja je u gotovo cijelu zemlju donijela naoblačenje s kišom i grmljavinom. Ili će tek donijeti.

Danas će biti vjetrovito, na Jadranu ponegdje i uz jaku i olujnu buru, koja će onemogućavati normalno prometovanje. U nastavku tjedna većinom sunčano, ali u početku još relativno vjetrovito i svježe, na kopnu mjestimice pri tlu uz mogućnost slabog mraza, piše HRT.

Prema podacima DHMZ-a u 10 sati na kopnu je bilo oko 10 stupnjeva Celzijevih, dok je na jugu zemlje bilo blizu 30! U Komiži je izmjereno 28,8 stupnjeva, u Dubrovniku 25,5. U Zagrebu 10,9, u Križevcima 10.

Danas - obilna kiša, jaka bura, osjetno hladnije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će oblačno s kišom i grmljavinom. Poslijepodne postupno razvedravanje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 16 i 18 °C, a navečer će osjetno osvježiti.

Jače naoblačenje s kišom i grmljavinom u drugom dijelu noći i u ponedjeljak prijepodne zahvatit će i središnju Hrvatsku. Pljuskovi ponegdje mogu biti i izraženiji. Poslijepodne razvedravanje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar uz osjetno zahladnjenje prema kraju dana.

I na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima u noći i prijepodne pljuskovi mogu biti izraženiji. Uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar te jaku, na udare olujnu buru od sredine dana postupno će se razvedravati. Temperatura zraka u gorju oko 16 °C, na moru od 20 do 24 °C, ali će navečer biti osjetno hladnije, u gorju uz temperaturu i nižu od 10 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije postupno će se naoblačiti uz kišu, većinom pljuskove praćene grmljavinom. Prema kraju dana prestanak oborina i postupno razvedravanje, uz pad temperature zraka. Jugoistočni i jugozapadni vjetar u drugom dijelu dana zamijenit će umjerena i jaka, na udare i olujna bura.

Prijepodne će na jugu Hrvatske proći uz dosta sunca i uglavnom suho. Od sredine dana uz promjenljivu naoblaku slijedi kiša, često u obliku pljuskova s grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo, poslijepodne u okretanju na još jaču buru. Danju temperatura od 25 do 27 °C, ali navečer hladnije.

Na obali je na snazi crveni alarm zbog orkanskog vjetra.

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

U noći i prijepodne jače naoblačenje s kišom te grmljavinskim pljuskovima koji lokalno mogu biti i izraženiji. Popodne prestanak oborina, potom i razvedravanje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverac i sjeverozapadnjak. Temperatura od 12 do 17, navečer će osjetno osvježiti.

Središnja Hrvatska

U noći i prijepodne jače naoblačenje s kišom te grmljavinskim pljuskovima koji mogu biti i izraženiji i obilniji. Popodne prestanak oborina i razvedravanje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Temperatura od 12 do 17, navečer će osjetno osvježiti.

Gorski kotar i Lika

U noći i prijepodne jače naoblačenje s kišom te grmljavinskim pljuskovima, mogu biti i izraženiji i lokalno obilniji. Popodne prestanak oborina i razvedravanje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Temperatura od 12 do 17, navečer će osjetno zahladnjeti.

Istra

U prvom dijelu dana oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ponegdje su moguće obilne oborine te nevere, a tijekom poslijepodneva postupno razvedravanje. Puhat će umjerena do vrlo jaka bura s olujnim udarima. More će biti umjereno valovito. Najviša poslijepodnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 17 do 22 °C.

Sjeverni Jadran

U noći i ujutro prolazno jače naoblačenje s kišom te grmljavinskim pljuskovima koji mogu biti i izraženiji i lokalno obilniji. Sredinom dana prestanak oborina, potom i razvedravanje. Umjeren jugozapadnjak i jugo će okretati na jaku i olujnu buru. Temperatura od 19 do 23.

Dalmacija

Prolazno jače naoblačenje s kišom te grmljavinskim pljuskovima koji lokalno mogu biti izraženiji, uglavnom na sjeveru. Popodne smirivanje, no još je moguć poneki pljusak. Umjeren jugozapadnjak i jugo će okretati na jaku i olujnu buru. Temperatura od 20 do 25, na jugu do 27 °C. Navečer osjetno svježije.

Od sutra većinom suho, ali i relativno hladno

U nastavku tjedna barem djelomice sunčano, ali osjetno hladnije, osobito ujutro. Po kotlinama gorskih krajeva u srijedu i četvrtak nije isključen slab mraz pri tlu. Prema kraju tjedna dnevna temperatura ipak će postupno rasti. U unutrašnjosti će puhati povremeno umjeren sjeveroistočnjak, u istočnoj Hrvatskoj sjeverozapadnjak, a na Jadranu jaka do olujna bura. Jutro svježe uz najnižu temperaturu od 3 do 8, na Jadranu između 11 i 16. Najviša dnevna uglavnom od 12 do 16 na kopnu te od 18 do 22 °C na Jadranu.

Na Jadranu pretežno sunčano, ali također hladnije, osobito ujutro. I dalje će biti vjetrovito uz jaku, u utorak na udare i olujnu buru. Slabljenje vjetra očekuje se u četvrtak. Dnevna temperatura zraka u drugoj polovini tjedna u postupnom porastu, ali jutarnja će biti oko 5-6 stupnjeva na kopnu, a desetak stupnjeva viša na moru.

Pročitajte više