Piše: R.I. | 23.09.2018. 19:21

Policajac ubio dvije žene, a njihove obitelji moraju platiti 284.000 kuna

DANA 26. lipnja 2016. prometni policajac Gorazd Novak u Svetoj Mariji ubio je Božicu Mustač (52), s kojom je bio u ljubavnoj vezi, i njezinu nećakinju Andreju Barić (39). Ustrijelio ih je na ulici, ispred kuće Božičinih roditelja, službenim pištoljem koji je nosio iako je bio na duljem bolovanju.

Obitelji tužile državu, izgubile i moraju platiti stotine tisuća kuna

Smatrajući da je za tragediju odgovorna i država jer je ubojstva počinio policijski službenik službenim pištoljem, obitelji ubijenih tužile su državu. I izgubile. Općinski sud u Čakovcu presudio je nepravomoćno da država nije kriva, piše eMeđimurje.

"Uložili smo žalbu i čekamo što će dalje biti. U ovoj našoj državi sve je moguće", kaže jedan od članova obitelji koje su spremne ići i do Europskog suda za ljudska prava.

Država se branila da zakonski nije precizirano u kojem se roku policajcu, ako ga sam ne vrati, mora oduzeti oružje nakon što se utvrdi da je nesposoban za službu, a i ubojstva nisu počinjena u vrijeme službe, nego na bolovanju. K tome, presuđeno je i da obitelji moraju nadoknaditi oko 284.000 kuna troškova, od čega 147.000 ide državi, a 137.000 kuna djelatnici PU međimurske, nadležnoj za pravne poslove i ljudske potencijale, koja je u parnicu uključena na prijedlog države kao tzv. umješačica.

Umješač je, po definiciji, treća osoba koja se u parnici pridružuje jednoj od stranaka jer ima pravni interes da ta stranka pobijedi.

Policija kaznila ženu kojoj sada obitelji moraju isplatiti novac

No je li netko odgovarao jer Novaku nije oduzet pištolj?

PU međimurska pokrenula je 2016. disciplinske postupke protiv troje djelatnika. Sve troje prali su ruke tvrdeći da nisu znali da Novaku treba oduzeti oružje.

"Dvoje je oslobođeno odgovornosti, a jedna je djelatnica proglašena odgovornom za povredu službene dužnosti te joj je izrečena disciplinska kazna", kažu u policiji. Kazna je 10 posto manja plaća dva mjeseca. Ta disciplinski kažnjena djelatnica ista je ona kojoj obitelji ubijenih kao umješačici trebaju platiti 137.000 kuna. Novak je na bolovanju završio zbog leukemije, a tek nakon ubojstva doznalo se da je bio u vezi s B. Mustač, također djelatnicom PU međimurske u kojoj je radila kao računovotkinja.

Njihovi nadležni navodno nisu znali za višegodišnju vezu jer su je oboje vješto skrivali. Kad je Novak otvorio bolovanje, u policiji su zaključili da ne mora odmah vratiti pištolj jer je bio psihički zdrav. U travnju 2016. izdano mu je i liječničko rješenje o nesposobnosti za obavljanje službe, no ni tada mu nitko nije oduzeo pištolj. Dva mjeseca poslije ubio je dvije žene.

Iz osvete ubio dvije žene, sve je gledalo dijete

U optužnici ga se tereti da je u stanju neubrojivosti iz osvete ispalio više hitaca u Božicu jer je željela prekinuti vezu. Potom je otvorio vrata automobila s vozačeve strane i ispalio više hitaca u njezinu nećakinju. Sve je to sa stražnjeg sjedišta gledao Andrejin petogodišnji sin, dijete s posebnim potrebama i sa stopostotnim invaliditetom, o kojem su skrb preuzeli djed i baka.

Novaku (48) je određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu.

"Rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 8. siječnja 2018. optuženiku je produljen prisilni smještaj u Klinici za psihijatriju Vrapče u trajanju do jedne godine", kaže Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Troje vještaka utvrdilo je da Novak boluje od oblika shizofrenije koji je teško prepoznati.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE