Broj poginulih u brodolomu u Tanzaniji prešao 220

Foto: Hina/ EPA

BROJ žrtava nesreće tanzanijskog trajekta na jezeru Viktoria narastao je na 223, a ronioci su u nedjelju nastavili tragati za tijelima poginulih, objavila je vladina glasnogovornica.

Prema priopćenju iz ureda premijera identificirano je dosad 217 žrtava trajekta MV Nyerere koji se prevrnuo u četvrtak navečer u blizini sidrišta na Ukereweu, najvećem otoku na jezeru.

Prvotna istraga je pokazala da je brod registriran za prijevoz 101 osobe bio prekrcan i u trenutku nesreće na njemu je bilo 300 putnika. 

Premijer Kassim Majaliwa predvodio je pogrebnu svečanost koju je prenosila televizija, a dio žrtava pokopan je na otoku Ukara. Tijela drugih žrtava preuzela je rodbina u želji da ih pokopa u njihovim mjestima.

Ronioci su nastavili u nedjelju potragu za mrtvim tijelima kako bi ih izvukli na površinu i identificirali.

Jučer muškarca izvukli iz olupine

Četiri ronioca mornarice u subotu ujutro čula su zvukove koji su bili naznaka da ima još preživjelih te su uspjeli izvući jednog muškaraca iz olupine i on je odmah prevezen u bolnicu.  

Predsjednik Tanzanije John Magufuli u petak je naredio uhićenje onih koji su odgovorni za potonuće. 

Uz putnike, MV Nyerere prevozio je i robu kad se prevrnuo. 

Prekrcanost brodova u Tanazniji nije rijetkost  pa je to bio najčešći uzrok prethodnih tragedija u tom području velikih jezera.

Godine 1996. gotovo 700 osoba poginulo je u brodolomu trajekta koji je plovio prema Mwanzi. 

Viktorijino jezero u istočnoj Africi smješteno je na teritoriju Ugande, Kenije i Tanzanije. Najveće je jezero u Africi, a treće na svijetu i obuhvaća 68.800 km2.

Pročitajte više