U policiji kažu da ne znaju ništa o nestaloj sirijskoj 5-godišnjakinji

Foto: Facebook Are you Syrious

OBJAVA o navodnom razdvajanju sirijske djevojčice od oca na hrvatskom teritoriju, nakon što su ga hrvatski policajci uhvatili i vratili nazad u Bosnu i Hercegovinu odjeknula je medijima. 

Na Twitteru se pojavila videosnimka samohranog oca koji moli za informacije o djevojčici, kao i mapa lokacije na kojoj se djevojčica nalazila kad su razdvojeni.

> Sirijac: Policija me kod Plitvica razdvojila od 5-godišnje kćeri. Pomozite mi!

Iz policije kažu da su koordinate lažne

“Nakon javne objave podataka i medijskih upita policijski su službenici pristupili provjeri iznijetih navoda, te u dosadašnjem postupanju utvrdili kako su iznijete koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac”, kažu iz PU ličko- senjske. Iz policije tvrde kako navedene koordinate “označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela”.

Prema očevim izjavama, prije otprilike 12 dana zajedno s još jednom obitelji izbjeglica iz Iraka su ušli u Hrvatsku. Nakon dvodnevnog hodanja bili su gladni i iznemogli. Allsa je čekala s drugom obitelji, a njezin otac ušao je u trgovinu kupiti hranu i vodu. Policajci su ga zaustavili, strpali u automobil i odvezli natrag u BiH, ignorirajući njegove molbe da se vrate i pronađu malenu Allsu. Pritom su mu, tvrdi, kao i mnogima prije njega uzeli novac i razbili mobitel. Uništeni mobitel bio je i jedini način da ponovno stupi u kontakt s obitelji s kojom bi se i dalje mogla nalaziti njegova kći. 

“Netočni su navodi o postupanju u navedenoj trgovini budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuje i osoblje trgovine. U navedenoj trgovini prema izjavama zaposlenika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama”, kažu iz PU ličko-senjske.

Tvrde i kako nemaju “službenu prijavu nestanka djeteta niti točne identifikacijske podatke” te da to “u ovom trenutku otežava kvalitetno traganje”.

Ni otac ni bosanskohercegovačka policija nisu se obratili policiji

Iz policije kažu kako se otac nije službeno obratio hrvatskoj policiji te da ih nije obavijestila niti bosansko-hercegovačka policija, premda aktivisti tvrde kako je slučaj prijavljen u susjednoj BiH.

Pozivaju oca da na graničnom prijelazu prijavi nestanak djeteta

“Međutim, svejedno smo internim obavijestima sustava MUP-a navedene informacije o navodnom nestanku djeteta s podacima koji su nam trenutno dostupni, proslijedili svim relevantnim ustrojstvenim jedinicama kako bi bili na oprezu”, kažu iz MUP-a te dodaju da “svaka osoba koja raspolaže sa službenim podacima o djetetu slobodna je pristupiti u najbližu policijsku postaju i prijaviti nestanak djeteta, a otac je slobodan pristupiti na njemu najbliži granični prijelaz i to učiniti”.

Pročitajte više