Trump Španjolcima: Izgradite zid u Sahari

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI ministar vanjskih poslova Josep Borrell izjavio je ovog tjedna tijekom službenog doručka u madridskom klubu 21. stoljeće da je predsjednik Donald Trump predložio Španjolskoj izgradnju zida na granicama u Sahari kako bi se zaustavio migrantski val s afričkog kontinenta, piše španjolski list El País.

Dodao je i da je američki predsjednik odbacio skepticizam španjolskih diplomata koji su mu odgovorili kako se Sahara proteže na gotovo 5000 kilometara. Trump je, kako priča Borrell, odgovorio: “Granica sa Saharom ne može biti veća od naše u Meksiku.”

Pretpostavlja se da je Trump ove prijedloge iznio tijekom posjeta španjolskog kralja Filipa i kraljice Letizije Bijeloj kući u lipnju ove godine.

Podsjetimo, Trump je pokušao pridobiti glasače za vrijeme predizborne kampanje 2016. godine obećanjem kako će izgraditi “veliki lijepi zid” na granici s Meksikom koja je duga nešto više od 3000 kilometara. On je proteklih dana ponovno aktualizirao ovu priču rekavši da će zid na kraju platiti Meksiko. Iz Meksika su, pak, odgovorili da nikad neće platiti izgradnju tog zida.

Komplicirano rješenje za Španjolsku

No sličan prijedlog u Sahari bilo bi dosta kompliciranije provesti s obzirom na to da Španjolska ima tek dvije male enklave, Ceutu i Melillu u sjevernoj Africi, pa bi takav zid morao biti izgrađen na tuđem teritoriju.

Sve veći broj migranata na južnoj granici Španjolske

Španjolska je trenutno prva na udaru migrantskih kretanja. Do sada je ove godine u zemlju ušlo više od 33.600 migranata morskim putem, dok ih je 1723 u tom pokušaju umrlo. Broj migranata koji dolaze u Španjolsku utrostručio se u odnosu na prošlu godinu, što znači da je ova zemlja preuzela ulogu koju su dosad imale Italija i Grčka, piše The Guardian.

Desničari kritiziraju vladu zbog blagog pristupa migrantskoj problematici

Desničarski političari kritiziraju vladu lijevog centra premijera Pedra Sáncheza, koji je pobrao simpatije izjavom da će primiti 630 izbjeglica s broda Aquarius, kojem su Italija i Malta odbile dolazak na njihov teritorij. Politički protivnici španjolskog premijera smatraju da ima preblag pristup migrantskim politikama.

Borrell, koji je ujedno i bivši predsjednik Europskog parlamenta, već ranije je optužio Europu za "politiku zabijanja glave u pijesak" prema migrantima.

"Govorimo o dolasku oko 20.000 migranata do sada u zemlju koja ima više od 40 milijuna stanovnika. To nije masovna migracija", izjavio je.

No smatra kako moguća rješenja i prognoze oko pitanja dolaska migranata nisu optimistični.

"Riješili smo ekonomske probleme, ali ne i problem migranata jer je to pitanje emocija i ne može se popraviti novcem", rekao je Borell.

Protiv talijanskih metoda rješavanja problema migranata

"Europska društva nisu takva da mogu primiti više od određenog postotka migranata, posebice ako su muslimani", rekao je dodavši da bi metode rješavanja ovog pitanja ipak trebale biti civiliziranije nego u Italiji.

"Nećemo rješavati problem u Salvinijevom stilu", rekao je aludirajući na odluku talijanskog ministra unutrašnjih poslova da zabrani dolazak brodova s migrantima u svoju zemlju. Ipak, priznao je i kako epizoda s Aquariusom ne može predstavljati trajno rješenje. A kritičan je i prema "hipotetskom Marshallovom planu" za Afriku jer smatra da su migracije puno manje od onih kakve su bile poslije Drugog svjetskog rata u SAD-u. No spomenuo je kako u međuvremenu Kina ulaže oko 51 milijardu i 700 milijuna dolara u infrastrukturu na afričkom kontinentu.

Pročitajte više