Ovo je ljevičar koji je zaustavio priljev migranata u Italiju

Foto: EPA

BIVŠI talijanski ministar unutarnjih poslova, 62-godišnji Marco Minniti, došao je na to mjesto u prosincu 2016. Migrantska kriza Italiji tada je bila na vrhuncu - više od pola milijuna migranata stiglo je preko Mediterana u Italiju u tri godine prije toga. 

Talijani su ljutito tražili da vlada lijevog centra na čelu s Paolom Gentilonijem, koji je naslijedio Mattea Renzija na premijerskoj funkciji, poduzme nešto. Ta je zadaća pala na Minnitija, koji je iskoristio svoje iskustvo u obavještajno-sigurnosnom sektor, piše BBC.

Nije bio ministar od puno riječi, ali skovao je jednostavan plan: pridobiti libijske plemenske poglavice kako bi oni zaustavili krijumčare migranata. Njegov prvi službeni posjet Tripoliju bio je u siječnju 2017. kada se susreo s predsjednikom Serajem i drugim dužnosnicima vlade u Tripoliju, inače jedne od dviju suparničkih vlada u Libiji.

Sklopio dogovor s libijskim plemenskim vođama

"Pustinjska plemena su ključna. Možete upotrijebiti koju god tehnologiju i vojne resurse hoćete, ali ako ne pridobijemo plemena, Saharu je teško kontrolirati", kaže Minniti u razgovoru za BBC. Pritom na mobitelu pokazuje brojne fotografije sastanaka s plemenskim vođama. 

Do ljeta 2017. imao je dogovor s libijskim poglavicama. "Potpisali smo mali pakt. Pitao sam ih da prekinu sve veze s krijumčarima - i rekao sam da su Italija, Europa i međunarodna zajednica spremne financijski pomoći njihovim zajednicama", objasnio je.

Dogovor je vrlo brzo dao rezultate. Libijska obalna straža počela je presretati migrantske brodove, a brojevi su pali za 80%. 

Međutim UN-ova agencija za izbjeglice u međuvremenu je javila da su stope smrti na mediteranskoj ruti drastično porasle, a uskoro su počela pristizati i alarmantne vijesti o opasnostima koje prijete migrantima natrag u Libiji - od zatočeništva do mučenja, čak i prodaje u ropstvo.

Glasači ipak kaznili vladu lijevog centra

"Naravno, ako mene pitate jesmo li riješili pitanje migrantskih logora u Libiji, očito nismo. Imamo još mnogo toga napraviti. Ali činjenica da je UN u Libiji i da može posjetiti ove centre je korak naprijed. Moramo ojačati te korake", ističe Minniti. 

Ipak, dramatičan pad broja migranata koji stižu u Italiju došao je prekasno da bi spasio vladu lijevog centra. Glasači su očito kaznili vladu zbog toga što im je trebalo predugo da bi djelovali u vezi migracije. Populisti iz Pokreta pet zvijezda i nacionalisti iz Lige trijumfirali su, dok je Minnitijeva Demokratska stranka doživjela potop. 

"Izgubili smo izbore zbog dvaju razloga. Nismo reagirali na dva osjećaja koji su bili vrlo snažni: mržnja i strah. Izgubili smo kontakt s velikim dijelom javnog mnijenja", smatra bivši ministar. 

Salvini preuzeo Minnitijeve zasluge?

A njegov nasljednik, predsjednik Lige Matteo Salvini, počeo je puniti talijanske i europske naslovnice svojom zabranom daljnjeg uplovljavanja spasilačkih brodova nevladinih organizacija u talijanske luke. To je, dakako, dodatno smanjilo broj novopridošlih migranata, a s druge strane izazvalo oštre kritike za kršenje ljudskog prava na traženje azila i krizu. Ali na neki način, Salvini je ukrao zasluge Minnitiju jer je upravo on najvećim dijelom zaustavio migrantski tok.

Na pitanje novinara BBC-a je li ljut na Salvinija što je preuzeo njegove zasluge, Minniti se smije. "Poanta je ovo. Italija je uspjela pokazati Europi i svijetu da možete upravljati migracijom, imajući na umu dva načela: ljudskost i sigurnost", kaže.

"Sad smo u drugoj fazi. Nema migrantskog izvanrednog stanja u Italiji. Ali nova vlada to ne može reći - jer kad bi to rekli, počeli bi oslobađati Talijane od njihovih strahova. Oni moraju potpirivati taj problem stalno tražeći neprijatelja", zaključuje Minniti. 

Pročitajte više