Plenković: Naša policija je sposobna sama nadzirati granice, ne treba nam pomoć

Foto: FAH

"HRVATSKA policija je sposobna sama nadzirati našu granicu i ne treba joj dodatna pomoć europske agencije za nadzor granica Frontexa, koji treba biti raspoređen na prvim vanjskim granicama EU-a", izjavio je u srijedu u Salzburgu hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Naša je suradnja s Frontexom odlična, znate da Frontexov zrakoplov iz Zadra nadzire cijeli prostor jugoistoka Europe. Što se tiče snaga Frontexa koje bi trebale ići na jugoistok Europe, mi mislimo da oni trebaju ići na vanjsku granicu, pojačati one zemlje gdje je propusnost veća. Mi smo, što se naših sposobnosti tiče, tu vrlo jaki i kvalitetni i ne vidim da hrvatskoj policiji treba dodatna asistencija", rekao je Plenković u Salzburgu, gdje se održava neformalni sastanaka šefova država ili vlada zemalja članica EU-a te summit čelnika iz redova EPP-a.

Glavne teme summita su pitanje migracija i Brexit.

Komisija je prije nekoliko dana predložila znatno jačanje Frontexa kako bi ta granična agencija postala prava Europska obalna i granična straža. Predloženo je povećanje broja pripadnika te agencije sa sadašnjih tisuću i pol na 10 tisuća pripadnika do 2020. Pripadnici Europske granične i obalne straže mogli bi, prema prijedlogu Komisije, provoditi zadaće za koje su potrebne izvršne ovlasti, provjeru identiteta, odobravanje ili odbijanje ulaska na vanjskim granicama, presretanje osoba na granici, kako bi se osigurala njihova puna operativnost.

Južne članice EU-a skeptične su prema tom prijedlogu jer bi mogao zadirati u suvereno pravo država članica da kontroliraju svoje granice. 

Pročitajte više