I nova A klasa prešla 300 KS, a pomoć je stigla iz AMG-a

Foto: Mercedes

MERCEDES-AMG predstavlja A35 4Matic, trenutno najpotentniju izvedbu A klase i jedan od najzanimljivijih kompaktnih noviteta u ovoj godini.

Krenimo odmah od bitnog, a to je novi 2.0 turbo benzinac temeljen na M260 motoru i opremljen twin-scroll turbo-punjačem. U maksimumu daje 306 KS i 400 Nm, a usuglašen je sa sedam stupanjskim mjenjačem i pogonom na sve kotače. Potonji nudi spektar koji se kreće od pogona na prednjim kotačima do raspodjele od 50:50 između prednje i stražnje osovine. Ovakve postavke omogućuju A klasi da uhvati stotku za odličnih 4,7 sekundi i posustane tek na blokadi, odnosno na 250 km/h.

Naravno, motor nije jedina novost. Sama konstrukcija A klase je dodatno ojačana aluminijskim profilima koji zajedno s pločom pričvršćenom na okvir ispod motora povećavaju torzijsku krutost. Nove su i kočnice, sprijeda diskovi promjera 350 mm s četiri-klipnim čeljustima. Pet programa vožnje AMG Dynamic Select omogućuju široke prilagodbe željama vlasnika, od naglaska na komfor do čiste dinamike. Utječu na sve relevantne parametre, poput odziva motora i mjenjača. Novi je program Slippery (sklisko) optimiziran je za skliske uvjete na cesti, sa smanjenom snagom i ravnom krivuljom zakretnog momenta.

Nadalje, AMG Ride Control ovjes donosi nove elemente, a stražnje su komponente ovjesa preslikane s modela A45.

Dizajnom ovaj baby-AMG ničime ne zaostaje za većom i starijom braćom. Izvana obilje atraktivnih detalja uključujući 18-inčne naplatke i stražnji difuzor, a iznutra digitalni kokpit, bogata oprema i najkvalitetnijih materijali.

Mercedes-AMG A35 4MATIC ima svjetsku premijeru početkom listopada u Parizu, a početak prodaje u Hrvatskoj se očekuje ubrzo, već početkom iduće godine.

 

Pročitajte više