Trump: Vrlo ozbiljno razmišljamo o stalnoj američkoj vojnoj bazi u Poljskoj

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump je rekao da "vrlo ozbiljno" razmatra mogućnost otvaranja stalne američke vojne baze u Poljskoj, navevši kako dijeli zabrinutost Poljske mogućom agresijom Rusije.

Poljska opetovano traži stalnu američku vojnu nazočnost na svome tlu iz straha od agresije Rusije, nudeći do 2 milijarde dolara za financiranje takve baze. Američki su vojnici sada nazočni na njezinu tlu kroz NATO-ove snage koje se rotiraju.

"To razmatramo vrlo ozbiljno", izjavio je Trump tijekom primanja poljskog kolege Andrzeja Dude u Ovalnom uredu, javlja agencija France Presse.

"Poljska je spremna pridonijeti američkoj nazočnosti u Poljskoj. Ako su oni spremni, razgovarat ćemo o tome", dodao je Duda. 

Tijekom zajedničke konferencije za novinare, poljski predsjednik je pozvao Trumpa da rasporedi američke vojnike u Poljskoj.

"Nadam se da ćete odlučiti rasporediti više postrojbi i opreme. Želio bih stalnu američku bazu u Poljskoj", dodao je.

Trump: Rusija postupa agresivno

Američki predsjednik je rekao da Rusija "postupa agresivno i da poštuje silu, a da Amerika ima najveću sila na svijetu, posebice u ovom trenutku".

Duda je također inzistirao na "agresivnom ponašanju Rusije" i objasnio "da je uvjeren da nema učinkovitije metode sprječavanja rata od pokazivanja da smo u svakom trenutku spremni odbiti napad".

Rusija je u svibnju izrazila zabrinutost izvješćima o poljskom zahtjevu rekavši kako širenje NATO-a prema ruskim granicama potkopava stabilnost u Europi.

Ukoliko se ta inicijativa ostvari mogla bi dodatno pogoršati napetosti između Zapada i Rusije.

Poljska se pridružila NATO-u 1999. zajedno s Mađarskom i Češkom, a otada su se i druge bivše komunističke zemlje, uključujući baltičke republike koje graniče s Rusijom, pridružile unatoč snažnom protivljenju Moskve.

Varšava bi mogla ponuditi do 2 milijarde dolara za financiranje američke vojne baze, prema prijedlogu poljskog ministarstva obrane o kojem su izvijestili poljski mediji. Vladin izvor u Poljskoj je potvrdio Reutersu da je napravljena takva ponuda.

Trump je isto tako rekao kako Sjedinjene Države razmatraju ukidanje viza za Poljsku.

Pročitajte više