Piše: R.I. | 18.09.2018. 22:20

Njonjo: Neki pokušavaju profitirati na žrtvi Vukovara, brzo će se vidjeti tko su

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je za HRT kako su svi suglasni da treba intenzivirati napore vezane za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina, da oko toga nema dileme te da su i predstavnici veteranskih udruga osudili pokušaj politizacije te teme.

''Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sastao se danas s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, bio je to dobar razgovor'', rekao je Jandroković u razgovoru u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

"Svi smo suglasni da treba intenzivirati napore vezane za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina. Oko toga nema dileme. No predstavnici udruga osudili su pokušaj politizacije te teme. Mogu samo reći, kada smo uočili da je došlo do usporavanja, puno prije te akcije kolege Penave, u Ministarstvu unutarnjih poslova je osnovana posebna komisija koja se bavi istraživanjem zločina upravo u vukovarskom kraju, na Ovčari, i dalo je to već određene rezultate", istaknuo je predsjednik sabora Jandroković. 

I Jandroković, kao i Plenković i Kuščević, govori da "neki žele profitirati na žrtvi Vukovara"

Naglasio je da treba nastaviti sa svime što je potrebno kako bi se procesuirali ratni zločini, ali treba onemogućiti politizaciju tog skupa u Vukovaru.

''Svima koji žele profitirati na žrtvi i stradanju Vukovara poručujem da to nije dobro, to je vrlo ružno i to mogu činiti samo loši ljudi'', dodao je.

''Svi oni koji zaista žele da institucije rade svoj posao, neće dopustiti politizaciju'', rekao je Jandroković.

''Bit će tu nekih aktera koji će pokušati izvući za sebe možda neke političke bodove. Bit će tu i onih koji će možda željeti ugroziti vladajuću većinu u Hrvatskom saboru i pokušati srušiti vladu, ali još jednom ponavljam da oni koji pokušavaju profitirati na žrtvi Vukovara - zaista zaslužuju svaku osudu'', naglasio je. 

Njonjo: Tko su oni? Brzo ćete vidjeti

Na pitanje novinarke o kojim se to ljudima radi, Jandroković je kazao kako su oni već počeli pokazivati svoje namjere da skup iskoriste u političke svrhe. "Vidjet ćete, što će više protjecati dani, sve će se jasnije vidjeti tko su oni", dodao je.

''Na razgovoru ministra Medveda s udrugama bilo je primarno započeti dijalog, nastaviti ga i informirati što je do sada učinjeno u procesuiranju ratnih zločina'', kazao je.

Jandroković se hvali da je ova vlada donijela "sveobuhvatni zakon o braniteljima". Kaže i da se vlada "brine o dignitetu Domovinskog rata"

Odgovarajući na pitanje o zahtjevu nekih udruga da se SDSS-ov saborski zastupnik Pupovac očituje o Oluji i Domovinskom ratu, Jandroković je rekao da takav zahtjev branitelja još nije stigao u sabor.

"No želim naglasiti da je ova vladajuća većina donijela sveobuhvatni Zakon o hrvatskim braniteljima, da je donijela zakon o sustavu domovinske sigurnosti, da podupire vladu koja je imala hrabrosti nabaviti vojne zrakoplove F-16, da je ova vlada i Ministarstvo obrane ponovno vratilo vojsku u Vukovar, Sinj, Varaždin, Ploče i vrlo skoro u Pulu", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

"Oni koji nam prigovaraju da nedovoljno činimo na zaštiti državnih interesa i ne brinemo o dignitetu Domovinskog rata ili se ne brinemo o statusu hrvatskih branitelja - zlonamjerni su politikanti", rekao je Jandroković. ''Takvima nećemo dopustiti  da nas ucjenjuju. Nastavit ćemo ovim smjerom'', dodao je. 

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE