Merkel natjerala šefa njemačke obavještajne službe da podnese ostavku

Foto: EPA

NAKON razdoblja nesuglasica u svojoj koaliciji, njemačka kancelarka Angela Merkel je odlučila otpustiti šefa unutarnje obavještajne službe zbog njegovih ocjena nedavnih desničarskih prosvjeda u Chemnitzu.

Nakon susreta s partnerima bavarske stranke CSU i socijaldemokratske stranke SPD, vlada je objavila da Hans-Georg Maassen više ne vodi unutarnju obavještajnu službu. Do kraja ga je podržavao ministar, Bavarac Horst Seehofer, koji je pozdravio njegove "sposobnosti". Maassen je sada imenovan državnim tajnikom pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kako piše BBC, Maassenu je rečeno da odstupi, a ovakva odluka vlade dolazi kao odgovor na Maassenov odgovor na nedavne nerede ekstremne desnice u Chemnitzu.

Podsjetimo, radi se o najnasilnijim prosvjedima krajnje desnice u nekoliko desetljeća, koji su se dogodili nakon što je 26. kolovoza u tom gradu u pokrajini Saskoj ubijen Nijemac, nakon čega su uhićena dva migranta.

Šef obavještajaca nije vjerovao da su napadnuti migranti

Tada je šef obavještajaca Maassen poručio kako je skeptičan oko medijskih izvještaja o situaciji u Chemnitzu.

"Dijelim skepsu oko medijskih izvještaja da su ekstremisti krajnje desnice proganjali ljude u Chemnitzu", istaknuo je Maassen za Bild.

Dodao je kako njegova "obavještajna agencija nema pouzdane informacije da se takvi progoni događaju".

Njegovi komentari odmah su naišli na optužbe mainstream političara koji smatraju da njima stvara pomutnju oko događaja u Chemnitzu, poznatom kao Karl-Marx-Stadt u vrijeme Istočne Njemačke, te su zatražili njegovu ostavku.

Pozivi za ostavkom

Maassen je tvrdio kako ne postoje dokazi da je videosnimka koja kruži internetom autentična.

"Na temelju moje oprezne procjene postoje dobri razlozi vjerovati da je riječ o namjernoj dezinformaciji, možda kako bi se preusmjerila pozornost javnosti s ubojstva u Chemnitzu", dodao je obavještajac.

Sindikat njemačkih novinara tada je pozvao Maassena da povuče svoje tvrdnje jer izvještaji njihovih kolega iz Chemnitza dokazuju da su ljudi u tom gradu proganjani i napadani.

"Ako Maassen ne može bez ikakve sumnje potkrijepiti svoje izjave, on nije primjeren" za tu funkciju i mora što prije odstupiti, priopćio je tada sindikat.

Maassen je danas podnio ostavku i postat će državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, javlja BBC.

 

Pročitajte više