Piše: R.I. | 14.09.2018. 22:19

Otkrivene organizirane prevare na državnoj maturi, dvije učenice suspendirane

DVIJE učenice uhvaćene su ljetos u zagrebačkoj gimnaziji kako varaju na državnoj maturi. One su prve i jedine sankcionirane od 2009. godine, otkriva Telegram. Kriminalistička policija istražuje ta dva slučaja. 

Sredinom lipnja, nakon prvih ispita na maturi, desetak učenika zagrebačke gimnazije primilo je WhatsApp poruku s ponudom u kojoj je stajalo kako se za 100 eura mogu uključiti u organizirani lanac prevare i na ispitima državne mature odgovori će im biti diktirani u sićušne slušalice skrivene u ušima.

Oni koji prihvate ponudu, moraju osobi koja je poslala poruku platiti 100 eura. Tu svotu, objasnila je pošiljateljica poruke, proslijedit će osobama koje će rješavati i diktirati odgovore.

Nekolicina učenika iz skupine koja je primila poruku, odlučila je raskrinkati organizatoricu prevare. Obratili su se svojim profesorima i pokazali im poruke. 

Dvije prevare

Kad je stigao ispit iz matematike 27. lipnja, sporna učenica je uhvaćena. Profesori su zamijetili djevojku koja neuobičajeno dugo ne odgovara ni na jedno pitanje, već samo olovkom prelazi iznad pitanja.

Profesori su zaustavili ispit i sumnjivoj učenici oduzeli olovku. Kad su je rastvorili, pronašli su kameru. Djevojka je priznala prevaru. Djelatnici škole kasnije su pregledali ostale maturante u dvorani, no nisu uspjeli pronaći ništa. Djevojka koja je uhvaćena usred prevare izbačena je s mature i dobila je zabranu polaganja dvije godine.

Dva mjeseca kasnije, usred prevare uhvaćena je još jedna učenica. Djevojka koja je snimala ispit ispod prsa je nosila kameru koja joj je virila iz košulje kao gumb. No uređaj joj se pregrijao do te razine da ju je počeo nesnosno peći i morala ga se riješiti. Profesor je pozvao učenicu da izađe iz dvorane i, kako je Telegram doznao od izvora bliskih policijskoj istrazi, predala mu je slušalicu i prije nego što je policija stigla u školu. I nad njom se trenutačno provodi kriminalističko istraživanje.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE