Piše: | 14.09.2018. 22:14

Trump naredio pripremu carina za još kineske robe

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump uputio je svoje suradnike da nastave s uvođenjem carina za još kineskih proizvoda u vrijednosti oko 200 milijardi dolara, rekao je izvor upoznat s procesom i dodao da rokovi još nisu poznati.

Medijska kuća Bloomberg ranije u petak izvijestila je da Trump ide dalje s uvođenjem carina unatoč pokušajima ministra financija Stevena Mnuchina da ponovno pokrene razgovore s Kinom o prekidu trgovinskog rata. Vijest se odmah odrazila na financijska tržišta i preokrenula trend obveznica SAD-a kojim se trgovalo po nižoj cijeni.

Trump je prije tjedan dana iznio mogućnost uvođenja carina na uvoz vrijedan 200 milijardi dolara i zaprijetio carinama za još 267 milijardi dolara robe. Američki predsjednik već je uveo carine na kinesku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Sjedinjene  Države su prošle godine uvezle 505 milijardi dolara robe iz Kine. No uvoz iz Kine do kraja srpnja povećao se za gotovo devet posto u odnosu na isto razdoblje 2017., prema uredu za statistiku SAD-a.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE