Piše: R.I., Hina | 14.09.2018. 17:18

Tučnjava pred školom u Vukomercu. Svjedoci: Pavle Kalinić je udario čovjeka

GRAĐANI su se i danas okupili pred školom u Vukomercu na prosvjedu. Tu je bio i gradonačelnik Milan Bandić. Šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić navodno je udario jednog građanina.

Fizički obračun

Pavle Kalinić sukobio se s građanima i došlo je do fizičkog obračuna. Svjedoci kažu da je šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama udario jednog čovjeka. Navodno je branio Bandića od muškarca koji ga je htio pljunuti. Građani su ga psovali i vikali mu da je ulizica. Došla je interventna policija i privela jednog muškarca. 

Iz policije su priopćili da je ranije danas uhićena jedna osoba koju policija dovodi u vezu s pucnjavom. Neki ranije privedeni otprije su poznati policiji.

Bandić: To je čopor pijanaca, krvave su im oči

Podsjetimo, roditelji osnovnoškolaca i stanovnici Vukomerca jučer su izvrijeđali Bandića i nasrnuli na njega, bijesni zbog pucnjave dviju romskih obitelji u neposrednoj blizini osnovne škole. Gađali su ga jajima, a kada je odlazio, raznim su predmetima gađali njegov službeni automobil i udarali po njemu.

>> VIDEO Bijesni roditelji napali Bandića, gađali ga jajima i razbili mu auto

Bandić je danas prosvjednike nazvao "čoporom pijanaca".

"Ja mislim da su izabrali krivu metu. Osjećam se odlično. Nikad me nitko nije pljuvao, niti će me pljuvati. Par pijanaca je došlo tamo. Mi smo imali kvalitetan sastanak s predstavnicima roditelja, a onda je došlo par ljudi krvavih očiju. To je sastavni dio posla, mislim da policija nije u potpunosti odradila svoj posao, u pravnoj državi svatko treba raditi svoj posao", rekao je Bandić.

Novinari su Bandića pitali kako je prošao njegov automobil u napadu stanovnika Vukomerca.

"Dolazim i danas, a prosvjednici su hrabri samo u čoporu, neka mi dođu u Bužanovu pojedinačno"

"Automobilu nije bilo ništa, sve je u redu, to su obični pijanci. Dijelim te pijance od poštenih građana. Ja ću biti danas u Vukomercu u 17 sati na pikniku s djecom i opet me nitko neće čuvati. Hrabri su kad se napiju i kad su u čoporu. Pozivam ih pojedinačno da dođu u Bužanovu ulicu", izazvao je Bandić prosvjednike.

Rekao je i što će se dogoditi s romskom obitelji koja ratuje s drugom kalašnjikovima. 

"Nitko se neće iseljavati, nego će oni koji su napravili izgrede odgovarati. Molim vas da ne radimo cirkus oko grada, grad nije slučaj niti će biti, a ako je netko napravio problem, neka odgovara, neka ga policija obradi i privede sudu", rekao je Bandić.

Prosvjed pred školom

Oružani sukob izbio je u srijedu oko 19 sati u Porečkoj ulici na zagrebačkoj Peščenici u blizini osnovne škole, što je izazvalo zabrinutost i revolt lokalnog stanovništva.

Zbog toga je u četvrtak popodne tristotinjak roditelja i građana Vukomerca održalo prosvjed ispred škole, tražeći od nadležnih sigurnost za svoju djecu te odlazak romske obitelji koja je sudjelovala u sukobu, a gradonačelnika Milana Bandića dočekali su zvižducima i uvredama.

Obračun kalašnjikovima između dviju obitelji dogodio se u neposrednoj blizini osnovne škole, i to oko 19 sati, u vrijeme dok su u njoj još bila djeca. 

Bandića su u jednom trenutku napali bijesni roditelji školaraca i stanovnici Vukomerca, a sve je bilo na rubu fizičkog obračuna.

Stanovnici Vukomerca brutalno izvrijeđali Bandića, napali ga jajima i razbili mu auto

Bandića su roditelji i stanovnici izviždali i žestoko ga izvrijeđali. Vikali su mu: "Đubre! Majmune! Goni ih u pičku materinu, vodi ih doma! Ti si ih doveo", misleći na jednu od romskih obitelji čija je kuća u blizini škole i ispred koje se jučer pucalo, a kako su za Index rekli svjedoci, pucalo se i iz te kuće.

U jednom trenutku prosvjednici su nasrnuli na Bandića. Kako javlja Indexov reporter, Bandić je djelovao potpuno prestrašeno.

Kad je odlazio, bacali su mu razne predmete na auto, a navodno mu je polomljeno staklo na službenom automobilu. Bandića su gađali i jajima.

Intervenirala je i policija, neki su prijetili da će zapaliti kuću romskoj obitelji koja je sudjelovala u obračunu

Prosvjednici su bijes iskalili i pred kućom romske obitelji koja je sudjelovala u obračunu. Bilo je i nekih koji su vikali da će im zapaliti kuću, javlja Indexov reporter i dodaje da su bili alkoholizirani.

Zbog kaosa koji je zavladao, intervenirala je policija koja je pokušala smiriti stanovnike.

Tim za krizne intervencije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je da intenzivno prati situaciju oko osnovne škole u Vukomercu, gdje je u srijedu navečer u obračunu dviju obitelji izbila pucnjava u kojoj su oštećeni kuća i sedam automobila, no, srećom, nitko nije bio ozlijeđen.

"Ministarstvo intenzivno prati situaciju i u stalnom je kontaktu s gradskim Uredom za obrazovanje te Policijskom upravom zagrebačkom u cilju osiguravanja pretpostavki za provedbu nastavnoga procesa i sigurnost učenika", stoji u izjavi ministrice Blaženke Divjak.

Ministrica napominje i da je školi stavljen na raspolaganje tim za krizne intervencije.

Nazočna policija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako su svi građani, djeca i roditelji u Vukomercu sigurni, a policija je u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole te se dogovaraju određene aktivnosti usmjerene na vraćanje osjećaja sigurnosti.

"Za njih i općenitu percepciju sigurnosti važno je da je policija tamo nazočna, uniformirana i u civilu, a počinitelji će odgovarati kad im se dokaže krivnja", istaknuo je Božinović.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE