Piše: Martina Pauček Šljivak | 13.09.2018. 20:51

Pričali smo s romskom obitelji koja protiv druge ratuje kalašnjikovima u Zagrebu

NAKON što je sinoć oko 19 sati došlo do pucnjave u Porečkoj ulici u Zagrebu gdje su se sukobile dvije romske obitelji točno ispred OŠ Vukomerec, jutros je u tom dijelu kvarta bilo mirno, prije nego što je situacija poslijepodne eskalirala na velikom prosvjedu ispred škole. Susreli smo tek nekoliko roditelja koji su došli po djecu. "Djeca su mi bila samo dva sata u školi, a onda su me zvali da dođem po njih jer da nema djece pa se ni nastava ne odvija po normalnom rasporedu. Svi smo u strahu zbog sinoćnje pucnjave", kratko nam je rekla majka dvojice učenika.

Policija je izvijestila da se "jučer oko 19 sati, u Porečkoj ulici, nekoliko osoba u osobnim automobilima Porsche Cayenne i Renault Scenic dovezlo do obiteljske kuće te su nakon kraćeg verbalnog sukoba zapucali iz vatrenog oružja prema kući. Potom je iz kuće zapucano prema osobnim automobilima. U događaju je oštećena kuća i sedam osobnih automobila, a dojava o ozlijeđenim osobama zasad nije bilo. U službene prostorije na kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom dovedeno je 19 osoba te se nastavlja istraživanje u cilju utvrđivanja eventualnih drugih kaznenih djela", izvijestili su iz policije, a mi smo na mjestu događaja zatekli inspektore kako provode izvide te članove interventne policije koji su stajali ispred kuće u kojoj živi romska obitelj.

Vlasnica kuće iz koje se pucalo: Umro mi je muž i oni su nas napali, mi nemamo oružje

Razgovarali smo s vlasnicom kuće Sarajkom Zahirović, koja nam je rekla da je sve počelo u nedjelju nakon što joj je preminuo suprug.

"Tad su počele prijetnje članova naše daljnje rodbine koji su nas došli reketariti. Rekli su mi da im je moj muž ostao dužan 4000 eura i tražili su nas novce i počeli prijetiti. Nisam ni znala za dug, ma nema nikakvog duga. Danas je u podne trebala biti sahrana mog supruga i nismo ga mogli pokopati jer su svi privedeni na razgovore. Cijela obitelj je došla, imam 30-ero unučadi u kući i ne možemo izaći. Hvala policiji što nas čuva, ali ovo je velika sramota da nisam moga pokopati muža", rekla nam je Sarajka Zahirović, koja tvrdi da su ih članovi daljnje obitelji potom došli napasti te da su pucali iz auta na njihovu kuću.

Tvrdi da im oni nisu uzvratili.

"Mi nismo pucali, nitko od moje obitelji nema pištolje", rekla nam je Sarajka, no svjedoci i policija tvrde suprotno.

Prodavačica iz kvartovskog dućana: Brzo sam zaključala dućan i sakrila se

Razgovarali smo s nekoliko stanara okolnih ulica koji su sjedili u kvartovskom kafiću udaljenom svega par metara od škole. Jedan od svjedoka sinoćnje pucnjave skoro je propucan. U kiši metaka jedan mu je metak proletio kraj noge i okrznuo ga te mu je ostala rana, a dokaze pucnjave vidjeli smo i na stolu i stolcu koji imaju rupe od metaka.

"Kad je krenula pucnjava svi smo se sklonili, svatko je pobjegao da ne zaglavi", pričaju nam svjedoci. Gospodin kojeg je okrznuo metak rekao nam je da se nije uplašio, ali se, kaže, sklonio.

U trgovini blizu škole radi gđa. Nevenka koja je čula pucnjavu kad je išla baciti smeće.

"Odmah sam pobjegla u dućan i zaključala ga te se maknula od vrata da meci ne probiju staklo. Jako sam se uplašila, a s tom romskom obitelji stalno imamo probleme. Njihova djeca mi dolaze i prave probleme u dućanu, ako nemaju dosta novaca onda im ne prodam robu pa mi psuju i viču na mene", rekla nam je Nevenka.

Vlasnik kafića: Godinama nas ta romska obitelj maltretira i stvara probleme

Mario Župan, vlasnik kafića i vijećnik gradske četvrti, rekao nam je da problem s ovom romskom obitelji nije od jučer već da traje dugi niz godina.

"Ravnatelj OŠ Vukomerec ne reagira na očite probleme. Cijelo ljeto se u školskom dvorištu skupljaju Romi i maltretiraju našu djecu. Ovdje se radi o sukobu romskih obitelji koji je doveo do velike opasnosti za sve. Nevjerojatno je da u 2018. godini netko pored osnovne škole može pucati iz teškog naoružanja. Sreća je da djeca nisu izašla, oni su završili s nastavom samo 10 minuta kasnije. Bilo je 5 prostrijeljenih automobila. A policija zna za sukob i nisu pravovremeno reagirali jer su prijetnje između tih romskih obitelji još od nedjelje, nakon što je član jedne obitelji preminuo pa su odmah krenuli obračuni. Policija je imala 3 dana za reagirati, imali su dojave. Dolazili su već na intervenciju u tu kuću, ali zašto nisu napravili pretres", ispričao nam je Župan.

Kaže kako je jučer čuo pucnjavu te izašao na balkon i vidio po parkingu da se meci odbijaju.

"Jedna curica iz romske obitelji je ležala na podu i kraju nje su letjeli meci. Pucalo se i iz te kuće prema školi. Pucalo se iz pištolja te iz automatskog oružja. Naša djelatnica u kafiću je isto mogla stradati. Ja kao vijećnik gradske četvrti Peščenica Žitnjak odgovorno tvrdim kad smo imali izvještaje o policijskoj sigurnosti u kvartu da sam tražio da u izvješću provjere GPS-ove u policijskim automobilima pa da vide da policijske patrole na određenim lokacijama provode dosta vremena", rekao nam je Župan.

Jedan od svjedoka pucnjave rekao nam je također da je ta romska obitelj u naselje doselila 80-ih godina i da stalno stvaraju probleme.

19 privedenih

"Ne plaćaju račune po lokalima, kradu po dućanima, maltretiraju našu djecu. I policija i socijalne službe znaju za probleme s tim Romima i nitko ništa. A jučer je pukom srećom izbjegnuta velika tragedija u kojoj su mogla stradati mnoga djeca zbog tog obračuna između dva romska klana", rekao nam je svjedok pucnjave.

Podsjetimo, sinoć oko 19 sati u zagrebačkom naselju Vukomerec došlo je do pucnjave. Zagrebački OKC dobio je oko 19 sati dojavu da se u Porečkoj ulici dogodio sukob dviju obitelji i da se puca iz vatrenog oružja. Odmah je uhićeno sedam osoba, a još deset ih je stavljeno pod nadzor, a sad ih je ukupno 19 privedenih.

Do pucnjave je došlo u kući u kojoj živi romska obitelj i oko nje, a koja se nalazi točno nasuprot osnovne škole u Porečkoj ulici, što je izazvalo zabrinutost građana koji su se u velikom broju okupili oko ograđenog područja, tvrdeći kako su si sukobljene strane dan ranije međusobno prijetile pištoljima, zbog čega je cijeli dan naseljem patrolirala policija, a fizičkih sukoba i prijetnji bilo je, tvrde, i ranije.

Iz te kuće kalašnjikovima se pucalo na auto, a ovi iz auta su im uzvratili. Meci su padali i po dvorištu i po školskom dvorištu, a propucani su i auti u naselju. Za danas je najavljen prosvjed stanara i roditelja ispred škole zbog ovog događaja.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE