Piše: G.D. | 12.09.2018. 14:24

Europa glasala protiv Orbana, HDZ-ovci ga podržali

EUROPSKI parlament je danas ogromnom većinom glasova opalio veliki šamar mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj politici koja u pitanje dovodi temeljne europske vrijednosti.

Za izvještaj u kojemu se detaljno opisuje kako Mađarska krši europske vrijednosti i pravila glasalo je 448 europarlamentaraca, dok je protiv bilo njih 197. Suzdržanih je bilo 48 europarlamentaraca.

Mađarima se oduzima pravo glasa u EU?

To znači da su dvije trećine zastupnika u Europskom parlamentu zaključili da Orbanova vlast ne poštuje Europske vrijednosti, a time je otvoren i put za pokretanje procedure koja bi mogla rezultirati time da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u europskim institucijama.

Ovakav uvjerljiv rezultat glasanja pokazuje da su protiv Orbana i njegove samovolje glasali i brojni zastupnici Europske pučke stranke (EPP), čiji je član i Orbanova stranka Fidesz. Stoga je moguće da je ovo i početak isključenja ili protestnog odlaska Fidesza iz EPP-a.

13 točaka protiv Orbanove antieuropske politike

Izvještaj u kojem se u 13 točaka navode brojna kršenja temeljnih europskih vrijednosti i pravila od strane mađarskih vlasti sastavila je zastupnica Zelenih iz Nizozemske Judith Sargentini, a podržao i Manfred Weber, lider frakcije EPP-a u Europskom parlamentu te nedavno predstavljeni potencijalni kandidat za budućeg predsjednika Europske komisije. U izvještaju se navodi kako ponašanje Orbanove vlasti predstavlja “sistemsku prijetnju europskim vrijednostima”, te se pledira da se protiv Mađarske pokrene procedura po članku 7 Europskog ugovora, po kojoj joj se može oduzeti pravo glasa u europskim institucijama.

Među konkretnim zamjerkama navodi se ograničavanje slobode medija, progon nevladinih udruga, izbacivanje Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte i još brojni drugi primjeri, među kojima je i općeraširena korupcija i klijentelizam u mađarskim državnim institucijama.

Da će frakcije Zelenih, liberala i socijaldemokrata podržati izvještaj bilo je unaprijed očekivano, no sve do današnjeg glasanja je bilo nejasno kako će se postaviti eurozastupnici EPP-a.

HDZ-ovci podržali Orbana

Oni su jučer pokušali nagovoriti Orbana na kompromis, te popuštanje oko nekih ključnih kritika u izvještaju, no on se uopće nije htio baviti konkretnim točkama nego je pričao o tisućljetnoj povijesti Mađarske. Nakon toga je Weber poručio frakciji EPP-a da o ovoj temi glasaju po svojoj savjesti, a većina se onda odlučila glasati protiv Orbana i njegove autoritarne vlasti u Mađarskoj koja je kroz godine narušila niz temeljnih demokratskih sloboda i prava.

Zastupnici HDZ-a i njima pridružena Marijana Petir, koji su također članovi Europske pučke stranke, glasali su pak protiv većine svoje frakcije i većine u Europskom parlamentu, dakle protiv izvještaja, a time u korist Orbana i njegove neliberalne demokracije.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE