Bombaš samoubojica napao obrazovni centar u Afganistanu, najmanje 48 mrtvih

Foto: EPA

Najmanje 48 ljudi poginulo je u srijedu u samoubilačkom bombaškom napadu u Kabulu, dok je nešto prije u talibanskom napadu na afganistanske snage sigurnosti u sjevernoj pokrajini Baghlan ubijeno 44 policajaca i vojnika.

Višetjedno relativno zatišje u Kabulu prekinuo je u srijedu poslijepodne samoubilački bombaški napad na obrazovni centar u zapadnom, šijitskom dijelu grada, u kojem je poginulo najmanje 48 ljudi, a 67 je ozlijeđeno.

Još nitko nije preuzeo odgovornost, ali napad ima obilježja Islamske države koja je već puno puta napala šijitske mete. Talibani su objavili da u to nisu upleteni.

Nešto prije, najmanje 44 afganistanskih policajaca i vojnika poginulo je u talibanskom napadu na položaje afganistanskih snaga sigurnosti u sjevernoj pokrajini Baghlan.

Napad koji se dogodio u trenutku dok se središnji grad Ghazni oporavlja od petodnevnih jakih borbi novi je dokaz kako talibani vrše jak pritisak na afganistanske snage sigurnosti. U Ghazniju je prema UN-u ubijeno do 150 civila.

Mjesni dužnosnici kazali su da su poginula devetorica policajaca i 35 vojnika.

Glasnogovornik talibana rekao je da su napali vojnu bazu i dvije kontrolne točke u Baghlanu te da je pritom ubijeno 70 pripadnika snaga sigurnosti kao i da su zaplijenili oklopna vozila i streljivo.

Pročitajte više