Piše: | 15.08.2018. 17:02

Optužen za ratni zločin u BiH: Sumnja se da je pobio najmanje 23 Bošnjaka

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine protiv Radeta Garića, pripadnika ratnog sastava policije, a potom i vojske bosanskih Srba, tereteći ga za sudjelovanje u progonu i ubojstvima Bošnjaka na području istočne Bosne uključujući genocid u Srebrenici.

Garić (55) je optužen da je izravno sudjelovao u pogubljenju najmanje 23 Bošnjaka nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995., no to je tek jedna od deset točaka optužnice koja ga tereti da je u Vlasenici još i 1992. počinio ratne zločine protiv civila.

Garić je tijekom rata u BiH najprije bo pripadnik pričuvnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije je postao zapovjednik izviđačko-diverzantskog voda vojske bosanskih Srba.

U optužnici se navodi kako je on osobno i izravno sudjelovao u zlostavljanima, progonu, nezakonitom zatočenju, ubojstvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju više desetaka zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i malodobnih žrtava.

Tijekom kampanje etničkog čišćenja provedene 1992. i 1993. srpske su vlasti prognale gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo s područja Vlasenice u kojoj je 1991. živjelo oko 34 tisuće ljudi, a 55 posto činili su tadašnji Muslimani.

Zbog ratnih zločina koji su tamo počinjeni ranije su optuženi ratni zapovjednik vlaseničke policije Mane Đurić, ali i sadašnji načelnik te općine Miroslav Kraljević koji je tijekom rata bio zapovjednik posebne policijske postrojbe u Vlasenici.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE