Prošlotjedna fotografija otkriva pravo stanje vijadukta u Genovi

Foto: Twitter/sebder

FOTOGRAFIJA vijadukta u Genovi, navodno snimljena prije tjedan dana, jasno pokazuje u koliko je zapravo lošem stanju bio prije nego što se jučer urušio, zbog čega je smrtno stradalo najmanje 40 ljudi.

Na fotografiji se vidi da se vijadukt Morandi raspada, a vide se i kabeli koji vise s donje strane nadvožnjaka.

Fotografiju je objavio jedan tviteraš, a uz fotografiju je napisao: "Most u Genovi prošlog tjedna. Bez komentara."

Obitelji poginulih i vlasti za katastrofu krive privatnu kompaniju Autostrade per l'Italia koja održava većinu talijanskih autocesta. Autostrade per l'Italia pak tvrdi da je vijadukt Morandi, sagrađen 1960-ih, bio pod stalnim nadzorom i da su upravo u tijeku bili radovi na jačanju njegovih temelja.

Prije dvije godine, profesor građevinarstva na Sveučilištu u Genovi Antonio Brencich ocijenio je da je most "građevinski neuspjeh s jako visokim troškovima održavanja".

U urušavanju vijadukta poginulo 42 ljudi, među njima i djeca

Podsjetimo, vijadukt se urušio u utorak tijekom nevremena i uslijed velikih kiša. Tridesetak automobila i tri kamiona pali su s visine od 45 metara. Prema posljednjim podacima, poginulo je 42 ljudi.

Gotovo 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača ne bi pronašli preživjele.

"U ovom trenutku znamo za 42 poginulih, uključujući troje maloljetnika", rekao je tužitelj Francesco Cozzi za RAI, dodajući da su to privremeni podaci.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao je ranije da je među žrtvama troje djece u dobi od 8, 12 i 13 godina.

Ispod vijadukta nalaze se rijeka, željezničke pruge i dva skladišta. Bio je glavni prometni pravac u gradu, a povezivao je ceste koje idu prema Francuskoj i Milanu.

 

Pročitajte više