Gori kod Omiša, na terenu su dva kanadera

Ilustracija: Pixsell/Hrvoje Jelavic

ZRAČNE snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućene su u akciju gašenja požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to na području brda sjeverno od mjesta Pisak kod Omiša.

Na terenu je najprije djelovao Airtractor AT-802 koji se nalazio na protupožarnom izviđanju te je odmah pozvao pojačanje snaga pa su na požarište upućena i dva Canadaira CL-415, javlja MORH.

Ako ste u blizini i na sigurnom, slobodno nam šaljite svoje fotografije i snimke požara na desk@index.hr ili u inbox Indexove Facebook stranice.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas sudjelovale u gašenju 35 požara (14 u Zadarskoj, po deset u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj te jedan u Istarskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 33 protupožarna izviđanja avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS Skylark I) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 210 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 5300 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.

Pročitajte više