"Ružan, ali su frajeri pristojniji": Amerikanka usporedila Beograd i Zagreb

Foto: Instagram/YouTube

BLOGERICA Nwando Amerikanka je s beogradskom adresom koja već neko vrijeme vodi blog The Amerikanka na kojemu dijeli svoja iskustva života u srpskoj prijestolnici. 

Nedavno je posjetila i Zagreb te usporedila ta dva grada. "Trebate li posjetiti Zagreb ili Beograd? Evo 12 razlika...", naslov je teksta. Na početku je otkrila da joj se, kad je prvi put posjetila oba grada, više svidio Zagreb, no na kraju se ipak preselila u Beograd.

"Zagreb je netaknut i lijep, Beograd nije netaknut, čak je i pomalo ružnjikav", započela je svoju usporedbu estetskim dojmovima.

"Zagreb ide na spavanje na vrijeme, dok Beograd ostaje budan kasno", nastavila je dalje i objasnila da u Zagrebu većina restorana i barova radi samo do 23 sata, dok u Beogradu ništa ne zatvara prije ponoći ili jedan ujutro te da je grad prepun zabavnih kafana i noćnih klubova.

Beograd, tvrdi, šalje vibru mirnog istočnoeuropskog grada, dok je Zagreb više srednjoeuropsko turističko središte. 

Biciklistima je poručila da je Zagreb "dobro prilagođen njima, dok Beograd nije". Zagrebu je kao plus navela i to što u njemu žive i manjine, dok su u Beogradu uglavnom Srbi. "U Beogradu znaju proći mjeseci prije nego što vidim drugu osobu tamne boje kože", kaže ova Afroamerikanka.

Navela je i da u Zagrebu ima mnogo starijih muškaraca koji na ulici i vani ženama dobacuju razne, ponekad i neugodne komentare, dok su u Beogradu nešto pristojniji. "Iskreno, u Zagrebu sam za vikend doživjela više nepristojnog ponašanja nego u osam mjeseci života u Beogradu", kaže.

Zagreb pred Beogradom vodi i po broju internacionalnih restorana, raznolikosti u fast foodu, ali i po bontonu u vožnji javnim prijevozom. 

Objasnila je i da su u Beogradu ljudi uglavnom tamnoputiji te imaju maslinast ten, dok su u Zagrebu nešto svjetloputiji tipovi ljudi. "Svi su visoki, doduše", dodala je.

Modu u Beogradu opisala je kao "seksi i modernu", a modu u Zagrebu kao "slatku, klasičnu i sofisticiranu". "Beograd je seksi grad. Moda, žene i noćni život je seksi", opisala je.

Za kraj navela je još jednu prednost Beograda nad Zagrebom. "Beograd ima tvrđavu, Zagreb nema", te nahvalila beogradski Kalemegdan.

Ipak, u tekstu je preporučila svima da posjete oba grada ako to mogu.

Pročitajte više