5 znakova koji upućuju na probleme sa srcom kod vašeg psa

Foto: Unsplash

ŠTO prije prepoznate znakove, to bolje.

Ovim znakovima nećete moći postaviti dijagnozu, ali će vam oni pomoći da brže primijetite da nešto nije u redu i da vaš pas treba posjetiti veterinara što je prije moguće.

 

1. Brže disanje

Jedan od najpouzdanijih znakova da vaš ljubimac ima problema sa srcem jest onaj kad uočite da diše brže nego inače. Također, to nije duboko disanje, a javlja se i u mirovanju i dok je aktivan.

 

2. Kašljanje

Uglavnom se radi o suhom kašlju, koji mnogim vlasnicima zvuči kao da njihov ljubimac pokušava iskašljati lopticu dlake. Drugi ga pak opisuju kao povremeno vlažan kašalj. No, bilo kakav kašalj kod psa nije normalan. Prema tome, kad ga čujete, obavezno nazovite veterinara i dogovorite pregled. Što prije, to bolje.

 

3. Brzo umaranje

Ako ste primijetili da je vašem psu uobičajena šetnja postala naporna te se stalno zaustavlja, sjedi ili leži, to znači da se počeo umarati brže nego inače. Postoji više razloga zašto je to tako, a jedan od njih je svakako i slabljenje srčanog mišića i to visoko na listi.

 

4. Trbuh

Slabljenje srčanog mišića može rezultirati lošim protokom krvi, što onda uzrokuje nakupljanje tekućine u trbuhu i njegovo povećanje. Postoje i drugi razlozi zašto se to moglo dogoditi, no bez obzira na razlog, bilo bi dobro da posjetite veterinara. Ovo često prati i gubitak mišićne mase i nedostatak apetita, iako izgleda kao da vaš ljubimac postaje sve veći.

 

5. Nesvjestica

Manje uobičajen, ali vrlo alarmantan znak problema sa srcem je svakako nesvjestica, koja može izgledati poput napadaja, kada se vaš ljubimac jako uzbudi. To može biti itekako zastrašujuće, no u većini slučajeva ljubimac se brzo oporavi nakon toga. No, bez obzira, odmah ga odvedite veterinaru.

Pročitajte više