Piše: | 10.08.2018. 23:19

Turska upozorava: Američke carine ugrozit će naš savez

TURSKA je danas ocijenila da će povećanje carina na čelik i aluminij, koje je najavio američki predsjednik Donald Trump, ugroziti odnose između dviju zemalja, te obećala da će odgovoriti na tu mjeru koju smatra u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Sjedinjene Države bi trebale znati da je jedini rezultat tih sankcija ugrožavanje naših savezničkih odnosa", navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Kao i sve mjere poduzete protiv Turske, i ova će dobiti odgovor, dodalo je ministarstvo i preciziralo da ta odluka ne poštuje pravila  WTO-a.

Tursko ministarstvo: Trumpovi tvitovi nespojivi su s ozbiljnim državnikom

Ministarstvo je ocijenilo da su komentari Donalda Trumpa na Twitteru nespojivi s jednim ozbiljnim državnikom.

Današnja najava Donalda Trumpa o velikom povećanju carina na uvoz čelika i alumnijia izazvala je pad turske lire, koja je tijekom dana izgubila blizu četvrtine svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio na gospodarski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "gospodarskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE