Stiže promjena vremena: Oluja u Sloveniji i Austriji, sijeva i nad Daruvarom

Screenshot: lightningmaps.org

NEVRIJEME, koje bi večeras trebalo stići u veći dio Hrvatske i barem nakratko prekinuti toplinski val na kojem se pržimo zadnja dva tjedna, poharalo je Austriju, ali i dijelove Slovenije. Nevrijeme je već zahvatilo dijelove Hrvatske. 

>> Vaše fotografije i videa nevremena slobodno pošaljite na desk@index.hr ili u naš inbox na Facebooku

Satelitski prikaz stanja nešto prije 18 sati pokazuje izraženo nevrijeme u središnjem dijelu Austrije. Pokazuje i da je nevrijeme tada, osim dijelova Slovenije, već zahvatilo i dio naše zemlje, kod Učke. 

Ažurirani prikaz munja od 19 sati pokazuje nevrijeme u dijelovima Mađarske, Slovenije između Maribora i Ptuja te u zapadnoj Hercegovini.

Što se tiče Hrvatske, izraženo nevrijeme zahvatilo je područje oko Daruvara, a nešto slabije nevrijeme je na području Hrvatskog zagorja, Medvednice, Gorskog kotara i na riječkom području. 

Podsjetimo, dugoočekivano osvježenje u veći dio Hrvatske trebalo bi stići večeras. Za cijelu Hrvatsku upaljen je i narančasti i žuti meteoalarm, za veći dio zemlje zbog iznimno visokih temperatura, a za dio Hrvatske i zbog mogućnosti za grmljavinsko nevrijeme. 

Temperature bi u dijelovima zemlje mogle pasti i za deset stupnjeva.

Kasno poslijepodne i navečer sa sjeverozapada stiže naoblačenje s kišom, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Moguća su i olujna nevremena, no vjetar će ipak u većini Hrvatske biti slab.

U subotu temperatura ponegdje pada i za 10 stupnjeva

U subotu su pljuskovi mogući posvuda u unutrašnjosti, a ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Temperatura zraka će pasti, ponegdje drastično. Subotnje poslijepodne tako ponegdje u sjevernim krajevima unutrašnjosti može biti hladnije od petka i za 10 °C. Olujna nevremena osobito su moguća tijekom subote. 

Tijekom subote će zapuhati bura, koja će vjerojatno najjača biti od subote navečer do nedjeljnog podneva, ponajviše podno Velebita, a osim nje, mjestimice će biti i umjerenog sjeverozapadnjaka. No, niže temperature i kiša, što očekuje dobar dio unutrašnjosti, uglavnom će zaobići Jadran, izuzev mjestimičnih pljuskova na njegovom sjevernom dijelu.

No promjena vremena neće se dugo zadržati ni na kopnu.

Već od nedjelje bit će ponovno stabilnije, većinom i vruće, ali manje nego u ovome tjednu, prognoziraju meteorolozi Vakula i Dragojlović za HRT. Novo pogoršanje, i to u cijeloj Hrvatskoj, prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda očekuje se u utorak. 

Pročitajte više