Piše: R.I. | 09.08.2018. 20:35

Dalić tvrdi da 95% Hrvata podržava Thompsona. Istraživanje pokazalo nešto drugo

NASTUP Marka Perkovića Thompsona na dočeku Vatrenih izazvao veliku buru u hrvatskoj javnosti, ali i stranim medijima.

Podsjetimo, nakon što je Thompson nastupio na veličanstvenom dočeku Vatrenih u Zagrebu, na kojem se okupilo nevjerojatnih pola milijuna građana, javnost se vrlo brzo podijelila na one koji odobravaju i one koji ne odobravaju nastup ekstremno desnog pjevača na događaju koji je trebao biti za sve navijače Hrvatske, a ne samo desničare.

Strani mediji pisali su kako je Thompsonov doček zasjenio velebni doček osvajača srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a vrlo brzo je u javnosti objavljeno kako su Thompsonov nastup na dočeku tražili kapetan reprezentacije Luka Modrić i izbornik Zlatko Dalić.

Dalić je ostao upamćen po izjavi da "95 posto Hrvata podržava Thompsona", dodavši kako oni kojima se Thompson ne sviđa mogu "zatvoriti prozor i gledati Big Brother".

Thompsonov nastup na dočeku Vatrenih podržava nešto malo više od pola ispitanih

No, ispostavilo se da postotak hrvatskih građana koji podržavaju Thompsonov nastup na dočeku Vatrenih nije ni blizu tih famoznih Dalićevih 95 posto. 

Naime, prema istraživanju koje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika, na pitanje "Je li Thompson trebao nastupiti na dočeku" potvrdno je odgovorilo 51,7 posto ispitanika, dok je 38,8 posto odgovorilo negativno. Odgovor "ne znam" odabralo je 9,5 posto ispitanika.

Većina (51,1 posto) onih koji su odgovorili da je Thompson trebao nastupiti na dočeku smatra da se to trebalo dogoditi jer su to tražili igrači, dok oni koji su odgovorili da Thompson nije trebao nastupiti na dočeku (42,3 posto) smatraju da su Thompsonove pjesme proustaške te ne podržavaju ono što Thompson predstavlja.

Thompsonov nastup podržava više mostovaca nego HDZ-ovaca

Rezultati istraživanja su posebno zanimljivi kad se pogleda raspodjela prema stranačkim preferencijama.

Tako među biračima HDZ-a 76,9 posto ispitanika podržava nastup Thompsona na dočeku Vatrenih, a među biračima SDP-a takvih je tek 17,3 posto. Čak 90,3 posto birača Mosta podržava nastup, a među biračima Živog zida podrška nastupu Thompsona na dočeku iznosi 50,9 posto. Birači stranke Milana Bandića također većinski (53,8 posto) podržavaju njegov nastup na dočeku.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE