Piše: Petar Stošić | 09.08.2018. 21:09

Sukob Kanade i Saudijske Arabije postao je potpuno nadrealan

NE SAMO što se diplomatski sukob između Kanade i Saudijske Arabije ne smiruje nego iz dana u dan postaje sve nadrealniji.

Podsjetimo, sve je počelo s tvitom: kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland kritizirala je Saudijsku Arabiju zbog zatvaranja disidentkinje i aktivistkinje za ljudska prava Samar Badavi i pozvala na njeno oslobađanje.

Umjesto da prihvati kritiku ili argumentima brani svoj potez, ova ultrakonzervativna apsolutna monarhija iz Arapskog zaljeva reagirala je prilično histerično.

>> Saudijska Arabija zamrzava sve odnose s Kanadom, protjeruju i veleposlanika

Rijad je, naime, promptno prekinuo trgovinske odnose s Ottawom i protjerao kanadskog veleposlanika - usporedbe radi, Velika Britanija nije protjerala ruskog veleposlanika nakon pokušaja ubojstva bivšeg ruskog špijuna nervnim otrovom na njenom tlu za koji su britanske obavještajne službe utvrdile da je "vrlo vjerojatno" (što u obavještajnoj terminologiji znači praktički sigurno) da iza njega stoji Rusija.

Protjerali diplomata, prekidaju trgovinu, vraćaju studente i pacijente 

No kako sad vidimo, ovo je bio samo početak saudijske odmazde koja izaziva sve veću nevjericu i zgražanje u kanadskoj, ali i svjetskoj javnosti.

Osim što je najavila zamrzavanje svih novih trgovinskih i investicijskih transakcija s Kanadom, Saudijska Arabija je sad naredila svojim građanima koji studiraju u toj sjevernoameričkoj zemlji da je napuste u roku od mjesec dana. Saudijske vlasti su prekinule  sve zajedničke programe liječenja u Kanadi i počele organizirati transfer saudijskih pacijenata i liječnika (inače obrazovanih na kanadskim sveučilištima u sklopu ovog programa) natrag u domovinu, javlja kanadska televizija CBC.

Nije poznato koliko se Saudijaca liječi u kanadskim bolnicama, ali zna se da Rijad pruža zdravstvenu skrb državnim službenicima kroz nekoliko vladinih agencija. Osim toga, saudijski zračni prijevoznik Saudia prekinuo je liniju za Toronto, a saudijska državna agencija za kupovinu pšenice objavila je da više neće uvoziti žitarice kanadskog porijekla. Trgovinska razmjena između ovih dvaju zemalja inače je prilično skromna - nešto manje od četiri milijarde dolara.

>> Saudijska Arabija uputila nevjerojatnu prijetnju Kanadi

A saudijski državni mediji krenuli su u zajednički napad s ministarstvom vanjskih poslova. Dok su iz ministarstva izjavili da Saudijska Arabija sada ima pravo "uplitati se u kanadske poslove", saudijski mediji počeli su prozivati Kanadu zbog njenog kršenja ljudskih prava. 

Saudijci sad prozivaju Kanađane zbog ljudskih prava

Tako se saudijska televizija Al-Arabiya obrušila na Kanadu zbog njenih vlastitih - navodnih - političkih zatvorenika. No jedini slučaj koji je uspjela naći je onaj neonacista Ersta Zundela, osuđenog za poricanje holokausta u Njemačkoj, odakle je izručen iz Kanade 2005. Štoviše, Zundel je umro prošle godine pa je izvlačenje njegovog slučaja još bizarnije.

Al-Arabiya je nastavila svoju hajku na Kanadu reportažom o kanadskom zatvorskom sustavu koji navodno ne zadovoljava međunarodne standarde ljudskih prava.

Podsjetimo, optužba dolazi od zemlje koja u 2018. i dalje, u sklopu službenog šerijatskog pravosudnog sustava, vrši fizičke kazne bičevanjem te javna smaknuća kamenovanjem, vješanjem i odrubljivanjem glave, i to, među ostalim, za "zločine" kao što su preljub, vještičarenje ili bogohuljenje. Samo u 2017. pogubljeno je 146 Saudijaca.

Saudijski aktivist osuđen na 10 godina i 1000 udaraca bičem zbog "vrijeđanja islama"

A u vrlo konkretnom smislu, aktivistkinja za ženska prava i dobitnica međunarodne Nagrade za hrabre žene, Samar Badavi, čije je zatvaranje i potaknulo čitav ovaj incident, pridružila se u zatvoru svom bratu Raifu Badaviju, koji je još 2012. osuđen na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bičem. Njegov zločin? "Vrijeđanje islama kroz elektronske kanale", odnosno pisanje na njegovom blogu, i "odbacivanje vjere".

Saudijske protuoptužbe su, naravno, prokušani manevar autoritarnih režima od Sovjetskog Saveza naovamo, poznatim pod engleskim imenom "whataboutism" (a-što-s-izam). A kao i s turskim i ruskim režimom, koji se naveliko služe ovim trikom u odgovoru na optužbe o kršenju ljudskih prava i/ili međunarodno prava, i saudijskom režimu u kampanji uvelike pomažu korisnici društvenih mreža.

Tako je palestinsko-norveški aktivist Ijad el-Bagdadi, u svom nizu objava o saudijskoj diplomatsko-medijskoj ofenzivi, ukazao na jedan simptomatičan tvit Saudijke koja proziva Kanadu zbog "etničkog čišćenja" kanadskih urođenika, "1000 ubijenih žena u Kanadi" i "200 tisuća beskućnika".

"Reformator" princ Mohamed pokazao pravo lice?

Sve ovo baca novo i nimalo pozitivno svjetlo na retoriku mladog princa prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji je već de facto preuzeo vlast u kraljevstvu, o reformama, modernizaciji i "povratku na umjereni islam" nakon desetljeća poticanja islamskog ekstremizma kroz vjerske škole i džamije diljem svijeta. 

>> Može li mladi princ pretvoriti Saudijsku Arabiju u normalnu zemlju?

Iz sadašnje perspektive čini se da su određeni progresivni pomaci, poput konačnog dozvoljavanja ženama da voze i ograničenog prava glasa (budući da se ne može govoriti o demokraciji u ovoj apsolutnoj monarhiji), bili više simbolična gesta nego najava dubinskih promjena.

Saudijci bizarnim sukobom s Kanadom šalju poruku zapadnim zemljama

Uz to, izgledno je da saudijska monarhija želi iskoristiti ovaj slučaj kao opomenu drugim zapadnim zemljama da se nipošto ne miješaju u njena unutarnja pitanja. A u kontekstu nedavne diplomatsko-ekonomskom ofenzivom na susjedni Katar i brutalne vojne ofenzive na Jemen, koja je rezultirala humanitarnom katastrofom u toj zemlji, dobivamo širu sliku sve agresivnije vanjske politike koju princ Mohamed očito misli voditi. 

Rijad je, kako prenosi Washington Post, u međuvremenu odbacio i prijedloge trećih zemalja da posreduju u sporu s Ottawom. "Kanada je ovo počela. Kanada mora naći izlaz iz ovoga", izjavio je znakovito ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir na konferenciji za novinare.

Ipak, ni druga strana ne pokazuje namjeru popustiti. Kanadski premijer Justin Trudeau, omiljen - i u isto vrijeme omražen - diljem svijeta zbog svojih izrazito društveno progresivnih stavova (ponekad do apsurdne mjere), odgovorio je Saudijcima kako će njegova vlada "ostati čvrsta u zauzimanju za ljudska prava svugdje u svijetu".

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE