Brazilski liječnik za Index: Ipak dolazim s mužem na ljetovanje u Hrvatsku

DR. FABIANO Vallim, radiolog iz Sao Paola, sigurno nije očekivao da će imati ikakvog kontakta s hrvatskim medijima kada se odlučio rezervirati apartman za sebe i svojeg supruga u zadarskim Apartmanima Identity preko poznatog online servisa booking.com. Plan brazilskog bračnog para bio je da ove godine ljetuju u Portugalu, Hrvatskoj i Grčkoj, a to nije promijenilo ni neugodno iskustvo koje je Vallim imao s vlasnikom Apartmana Identity, Tomislavom Gospićem.

Naime, Gospić je rezervaciju gej para odbio riječima: “Odbačeni ste. Ne primamo gejeve. Otkažite rezervaciju”, zbog čega se Vallim prvo požalio na Twitteru, a onda i u razgovoru za Index, koji je prvi objavio tu priču koju sada prate mnogi hrvatski mediji.

Razgovarali smo s Fabianom Vallimom i nakon objave članka na Indexu, a on nam je potvrdio kako i dalje ima namjeru doći s mužem na ljetovanje u Hrvatsku.

“Booking.com me je zvao prije nekoliko minuta”, rekao nam je dr. Vallim i nastavio: “Ispričali su se zbog onoga što se dogodilo s Apartmanima Identity i predložili su nam drugi smještaj. Obećali su da će poseban tim provesti procjenu onoga što se dogodilo te da nakon te procedure najvjerojatnije slijedi kazna za Apartmane Identity.”

U međuvremenu su onemogućene rezervacije za Apartmane Identity preko Booking.com.

Liječnički gej par zajedno je devet godina

Vallim kaže da nije očekivao da će njegovo iskustvo s homofobnom diskriminacijom izazvati toliko reakcija na Twitteru i zainteresirati hrvatske medije, te da je pozitivno iznenađen. Pitao je treba li se možda zabrinuti za svoju sigurnost u Hrvatskoj, na što smo mu odgovorili da ne treba, ali i objasnili da u Hrvatskoj još nije prihvaćeno da istospolni parovi izmjenjuju nježnosti u javnosti, s izuzetkom Istre u kojoj vlada daleko tolerantnija atmosfera u odnosu na ostatak države.

“Nismo navikli držati se za ruke u javnosti, to ne radimo ni u Sao Paolu koji je vjerojatno najviše gej grad u Južnoj Americi, ali oko toga i dalje zna biti problema”, rekao nam je Vallim, koji je sa svojim mužem u vezi devet godina.

U svakom slučaju, bez obzira na neugodno homofobno iskustvo s iznajmljivačem iz Zadra, hrvatsku će obalu posjetiti bračni par liječnika iz Brazila. Nadamo se da će im ljetovanje u Hrvatskoj ostati u lijepom sjećanju, a da će homofobno iskustvo s Apartmanima Identity s vremenom postati zabavna anegdota koju prepričavaju prijateljima.
 

Pročitajte više