Izraelske snage izvukle pripadnike Bijelih kaciga iz Sirije

Foto: EPA

UNHCR u nedjelju je priopćio da podržava privremeni boravak u Jordanu 422 sirijska civilna djelatnika, poznata kao Bijele kacige, prije njihova premještaja u inozemstvo.

UN je rekao da je primio 422 Sirijca koji su zatražili azil u Kanadi, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. 

Bijelim kacigama zaprijetilo je napredovanje snaga Bašara al Asada na jugu Sirije te su tijekom prošle noći, uz pomoć izraelskih vojnika i zapadnih sila, prešli preko granice u Jordan, rekli su dužnosnici. 

Pripadnicima Bijelih kaciga, organizacije specijalizirane za evakuaciju osoba pod ruševinama zgrada koje je uništila sirijska vojska ili rusko zrakoplovstvo, režim prijeti zatvorom ili pogubljenjem, navodi radio izraelske vojske.

Jordansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je primilo 422 Sirijca, nakon što je prije priopćilo da je dalo dopuštenje za dolazak 800 pripadnika Bijelih kaciga.

Velika Britanija, jedna od zemalja koja je zatražila izraelsku pomoć, pozdravila je operaciju i rekla da će pomoći u njihovu premještaju.

Izrael djelovao na zahtjev SAD-a

Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da su djelovale na zahtjev SAD-a, Velike Britanije i drugih europskih zemalja.

Kanada je rekla da će primiti do 250 članova Bijelih kaciga. Njemačka će kao izbjeglice prihvatiti osam pripadnika Bijelih kaciga i njihove obitelji, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova u nedjelju, a list Bild je objavio da će ukupni broj biti oko 50. 

Sirijska vojska, potpomognuta ruskim zrakoplovstvom, prodrla je u rubne dijelove pokrajine Kineitra nakon ofenzive koja je u lipnju potisnula pobunjenike koje su ranije podupirali SAD, Jordan i zemlje Zaljeva.

Tom je ofenzivom obnovljena kontrola sirijskih vladinih snaga nad strateški važnim područjem uz granice s Jordanom i Izraelom. 

Pročitajte više