Članovi bivše komunističke terorističke organizacije FARC ušli u kolumbijski kongres

Screenshot: YouTube

DESET bivših članova ljevičarske paravojne formacije Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Fuerzas Armadas de Colombia) postali su članovi kongresa u Kolumbiji.

Na dan neovisnosti Kolumbije ovog petka, kao dio mirovnog sporazuma između kolumbijske vlade i gerilske skupine FARC, pet članova ušlo je u senat, a drugih pet u sabor.

Paravojna formacija FARC, osnovana 1964. godine kao marksistička organizacija, reformirala se u kolovozu prošle godine u političku stranku istog akronima - Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (Zajednička alternativna revolucionarna snaga). Bio je to dio mirovnog sporazuma koji je ova grupa sklopila u kolovozu 2016. u Havani s predsjednikom Juanom Manuelom Santosom.

Ugovor koji je potpisan u studenom prošle godine predvidio je demobilizaciju FARC-a, čiji su se pobunjenici financirali trgovinom kokainom, a u ratu s državom poginulo je najmanje 220.000 ljudi, deseci tisuća su nestali, dok su milijuni zbog nasilja napustili svoje domove. FARC je u 2000-ih imao više od 16.000 trupa, a SAD ih je držao za terorističku organizaciju. Poznati su po otmicama, posebice onoj Ingrid Betancourt, predsjedničkoj kandidatkinji koja je provela šest godina u zatočeništvu prije nego što je 2008. godine oslobođena.

Kolumbijski predsjednik dobio Nobelovu nagradu za mir

Zbog mirovnog ugovora, kolumbijski predsjednik dobio je Nobelovu nagradu za mir.

“Danas, kažem vama kongresnicima i sljedećem predsjedniku Ivanu Duqueu, pobrinite se za stvoreni mir! Borite se za njega! Jer je to najvrednije dobro koje ijedna nacija može imati! Kolumbija je napredovala i mi zaslužujemo živjeti u miru”, poručio je na Twitteru predsjednik čiji mandat istječe za dva tjedna.

Zastupljenost FARC-a u kongresu izazvala je podijeljene reakcije među političarima i građanima.

“Ne mogu biti sretna sa silovateljima djece koji su očito došli držati nam lekcije o miru”, kazala je senatorica María Fernanda Cabal iz Stranke demokratskog centra.

"Ulazak delegacije FARC-a u kongres nakon 50 godina konfrontacije s kolumbijskom državom ima duboko značenje”, izjavio je senator Carlos Lozada, bivši član FARC-a i jedan od mirovnih pregovarača.

Kao dio mirovnog ugovora, FARC je pristao prestati s upotrebom oružja, napustiti kampove u džungli i ponovo postati dio kolumbijskog društva. Vlada im je zauzvrat dala 10 mjesta u kongresu do 2026. godine.

Pročitajte više